Japan markerer katastrofedag i 2011

11. marts 2013 12:11 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Japan markerer katastrofedag i 2011
Billede mangler

JAPAN: På toårsdagen for jordskælvet og den efterfølgende tsunami lovede Japans premierminister, Shinzo Abe, at fremskynde genopbygningen af den asiatiske nation, der stadig flere steder er i sørgelig forfatning efter den værste katastrofe i landet siden atombomberne i Anden Verdenskrig.

 

»Genopbygningen er en kamp mod tiden. Regeringen vil fremme en genopbygning, som borgere (i de berørte områder, red.) hurtigt vil kunne mærke i deres hverdag,« sagde Shinzo Abe, der blev premierminister i december 2012.

Reuters skriver, at det går trægt med genopbygningen i den nordøstlige del af Japan, som i forvejen døjer med stagnerede lokale industrier, og hvor 300.000 indbyggere fortsat bor i midlertidige boliger.

Det undersøiske jordskælv, der målte 9,0 på richterskalaen, udløste tsunamibølger på op mod 30 meter, som opslugte både mennesker og huse. Næsten 19.000 personer mistede livet, og omtrent 315.000 kunne ikke hjælpes i ugen efter katastrofen, blandt andre indbyggere nær det raserede atomkraftværk i Fukushima, hvor der var radioaktive udslip.

Ifølge en ny undersøgelse af verdenssundhedsorganisationen WHO er der forhøjet risiko for, at japanere, der enten har boet eller bor i nærheden af atomkraftværket Fukushima Daiichi, rammes af forskellige former for kræft.

48 ud af 50 atomreaktorer i Japan er blevet sat ud af drift, så det kan kontrolleres, om de kan stå imod et jordskælv og en tsunami af lignende kraft som i marts 2011.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu