Japan vil vise at Kina truede krigsskib

9. februar 2013 13:56 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Japan vil vise at Kina truede krigsskib
Billede mangler

JAPAN: Japanske myndigheder truer med at offentliggøre beviser på, at en kinesisk fregat den 30. januar låste sin våbenradar fast på et japansk krigsskib ved en gruppe omstridte øer, som begge lande gør krav på, oplyser Reuters.

 

Episoden, hvor en kinesisk fregat tog det første af en række skridt til at affyre dets våben mod en japansk destroyer, er den hidtil alvorligste i det stadig mere anspændte forhold mellem de to lande ved øerne, som Japan kalder Senkau og Kina kalder Diaoyu.

Kina forsvarsministerium afviser i følge nyhedsbureauet, at fregatten låste sin våbenradar fast mod det japanske krigsskib og siger, at der var tale om almindelige vedligeholdelsesprocedurer af skibets radar, og at dets våbenradar ikke blev anvendt.

Den udmelding har fået Japans forsvarsminister Itsunori Onodera til at udtale, at han overvejer, hvor meget – sædvanligvis hemmeligt – materiale der kan offentliggøres for at bevise, at kineserne rent faktisk låste fregattens våben fast mod det japanske krigsskib.

Den kinesiske fregat var tre kilometer fra det japanske krigsskib, da det elektronisk kunne registrere, at den kinesiske fregat havde låst et af sine våbensystemer fast mod det.

I samme forbindelse oplyste den japanske forsvarsminister, at en anden kinesisk fregat midt i januar også havde låst en våbenradar fast mod en japansk helikopter.

Moderne våbensystemer som for eksempel missiler skal gennem flere tekniske procedurer, inden de affyres, og her udgør elektronisk fastlåsning første skridt, og det er udtryk for en meget uvenlig handling og en klar optrapning.

»At indstille en radar på den måde er meget unormalt og vil kunne skabe en meget farlig situation, hvis der opstår bare en lille misforståelse,« lød den første reaktion fra Japans forsvarsminister.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu