Jobcentre stiller indvandrere dårligere end danskere

4. februar 2013 12:59 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Jobcentre stiller indvandrere dårligere end danskere
Billede mangler

Når indvandrere melder sig arbejdsløse på jobcenteret, kan det ske, de ikke bliver behandlet på samme måde som danskere. Jobcentrene vurderer flere indvandrere end etniske danskere til at være så dårligt fungerende, at de skal have hjælp for at komme i arbejde igen. Det skriver Ugebrevet A4.

 

Forskellen i jobcentrenes tilgang fremgår af tal fra Danmarks Statistik, som konsulentfirmaet LG Insight har bearbejdet. Tallene viser, at lige mange danskere og indvandrere har mistet jobbet under den økonomiske krise, men at danskerne er bedre stillet, når de skal tilbage på arbejdsmarkedet.

Ifølge tallene bliver forholdsvis dobbelt så mange indvandrere end danskere kategoriseret som ledige, der er så belastet af for eksempel psykiske problemer, at de ikke er klar til at begynde på et nyt job. Det fremgår også, at indvandrerne modtager dårligere tilbud om aktivering end danskerne.

Der er ikke forsket i forskelsbehandling på jobcentre, men arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet vurderer, at der kan ligge noget bag.

– Problemstillingen er kendt fra andre lande. Og det er helt i overensstemmelse med, hvad jeg selv har observeret på jobcentre. Så det er en velbegrundet hypotese, at der sker en social diskriminering.

Meldingerne bekymrer fagbevægelsen. Hos LO håber leder Ejner K. Holst på, at de ledige ikke bliver behandlet forskelligt.

– Jeg forventer, at man vurderer indvandrere og danskere på lige fod ud fra objektive kriterier, og at man anstrenger sig for at finde tilbud, der kan trække indvandrerne tættere på arbejdsmarkedet, siger han.

På jobcentrene rundt om i landet kan man ikke genkende forskelsbehandlingen. Sektionsleder for Jobcenter Esbjerg Lars K. Olsen afviser, at sådan en behandling skulle foregå. Han anerkender, at der er en række mekanismer, der kan føre til forskelsbehandling og peger på, at det kræver et særligt kendskab til indvandrere, hvis man vil sikre, at de bliver behandlet ligesom danskere.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu