Modstandsmanden Jørgen Kieler er død – 97 år gammel

19. februar 2017 23:07 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Nazisterne dømte ham til døden i foråret 1944, men han overlevede og først søndag åndede Jørgen Kieler ud.

Den tyske besættelsesmagt i Danmark idømte i foråret 1944 Jørgen Kieler en dødsdom for hans sabotager for modstandsgruppen Holger Danske.

Han var dog ikke færdig med livet og slap for henrettelse. I stedet endte han i koncentrationslejren Porta Westfalica ved Neuengamme.

Her blev han i 1945 hentet hjem i levende live af den svenske greve Folke Bernadotte og hans hvide busser.

Søndag aften sov den tidligere modstandsmand og overlæge Jørgen Kieler ind i sit hjem. Det oplyser hans familie.

Henrettelse udsat

Efter krigens slutning har Jørgen Kieler fortalt om de skæbnesvangre år i et interview med Trykkefrihedsselskabets internettidsskrift, Sappho.

– Vi var blevet arresteret en måned før Hvidsten-folkene, og jeg vidste, at jeg stod til en dødsdom, men så blev Hvidstengruppen alligevel henrettet i stedet for os, og vores henrettelse blev udsat, sagde han i interviewet.

Dødsdommen over Jørgen Kieler og hans bror Flemming blev efter henrettelsen af Hvidstengruppen ændret. I stedet blev brødrene sendt via Frøslevlejren i Danmark til koncentrationslejr.

Her var de to brødre døden nær, da den svenske greves hvide busser hentede dem hjem.

Genoptog lægestudier

Tilbage i Danmark genoptog Jørgen Kieler sine lægestudier. I 1947 blev han læge og fik i 1954 efter studier i USA sin doktorgrad som dr.med. fra Aarhus Universitet.

Han viede sit lægeliv til kampen mod kræften. Både på Fibiger Laboratoriet, hvor han havde arbejdet fra 1953, og siden som forskningschef i Kræftens Bekæmpelse fra 1980.

I 1984 blev han endda leder af Fibiger Instituttet.

Efter krigen tav Jørgen Kieler i mange år om sin indsats som sabotør og kampen for at redde de fleste danske jøder i efteråret 1943 sammen med sine tre søskende.

Han blev overtalt til at bryde tavsheden af sin ven, den tidligere jødiske kz-fange Eli Wiesel, som i 1986 fik Nobels fredspris.

Den tidligere modstandsmand brugte også sine erfaringer fra KZ-opholdet i Tyskland i flere omfattende undersøgelser af udviklingen i fangers fysiske tilstand.

Jørgen Kieler var fra 1970‑1982 medlem af 4. Maj Kollegiet på Frederiksbergs bestyrelse og 1975‑1988 formand for Frihedsfonden og var Ridder af 1. grad af Dannebrogordenen.

/ritzau/

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu