ANNONCE

John McCain er død

26. august 2018 06:32 | Af: Ritzau Fokus

John McCain er død, efter at han fredag indstillede sin behandling for en aggressiv form for kræft i hjernen.

John McCain er død
John McCain var den republikanske præsidentkandidat i 2008, hvor demokratiske Barack Obama endte med at løbe med sejren. Foto: Paul J. Richards/arkiv/AFP

Den republikanske senator, tidligere præsidentkandidat og krigshelt John McCain er død, fremgår det af en udtalelse fra McCains kontor.

Han blev 81 år.

McCain led i over et år af en aggressiv form for kræft i hjernen, og fredag oplyste hans familie, at han havde valgt at indstille behandlingen.

McCain døde lørdag i sit hjem i Arizona klokken 16.28 lokal tid.

– Senator John Sidney McCain III døde klokken 16.28 den 25. august 2018. Sammen med senatoren var hans kone, Cindy, og deres familie.

– Da han døde, havde han trofast tjent USA i 60 år, lyder det.

Krigshelt

McCain var i adskillige år krigsfange under Vietnamkrigen, hvor han gentagne gange blev udsat for tortur.

Siden 1987 var han senator i hjemstaten Arizona.

I 2000 tabte han Republikanernes primærvalg til George W. Bush.

Otte år senere blev han dog valgt som republikanernes præsidentkandidat ved valget i 2008. Han tabte her til demokraten Barack Obama.

Fakta

OVERBLIK: Det siger amerikanske politikere om John McCain

Når en så respekteret politiker som senator John McCain dør, er det ligegyldigt, om man er republikaner eller demokrat.

Siden nyheden om den republikanske veterans død natten til søndag dansk tid er det væltet ind med mindeord fra begge fløje i amerikansk politik.

Se her et udpluk af reaktionerne:

* – Min dybeste sympati og respekt går til senator John McCains familie. Vores hjerter og bønner er hos jer, skriver USA’s præsident, Donald Trump, på Twitter.

* – Vores tanker, bønner og dybeste sympati går til McCain-familien. Tak for din tjeneste til landet senator McCain, skriver USA’s førstedame, Melania Trump, på Twitter.

* – Karen og jeg sender vores dybeste kondolencer til Cindy og hele McCain-familien, efter at senator John McCain er gået bort. Vi ærer ham for hans tjeneste til dette land, militæret og offentligheden. Hans familie og venner vil være i vores bønner. Gud velsigne John McCain, skriver USA’s vicepræsident, Mike Pence, på Twitter.

* – Mit hjerte er knust. Jeg er så heldig at have levet et eventyr med kærligheden fra denne fantastiske mand i 38 år. Han gik bort på samme måde, som han levede: På sine egne betingelser, omgivet af de mennesker, han elskede, og på det sted, han elskede allermest, skriver John McCains enke, Cindy McCain, på Twitter.

* – John McCain og jeg er fra forskellige generationer, vi kom fra vidt forskellige baggrunde, og vi konkurrerede på det højeste politiske niveau. Men til trods for vores forskelligheder delte vi troskabet til noget større – de idealer, som generationer af amerikanere og migranter har kæmpet, marcheret og ofret sig for. Vi så vores politiske kampe som et privilegium og noget ædelt og en mulighed for at tjene idealerne hjemme og rundt om i verden. Vi så dette land som et sted, hvor alt er muligt, og vores statsborgerskab som vores patriotiske forpligtelse til at sikre, at det forbliver sådan, skriver tidligere præsident i USA Barack Obama i en erklæring.

Med henvisning til John McCains tid som krigsfange under Vietnamkrigen tilføjer han:

– Få af os er blevet testet på den måde, som John engang blev, eller har været nødsaget til at udvise den type mod, som han har. Men vi kan alle stræbe efter modet til at sætte det fælles bedste over vores eget bedste.

* – Nogle liv er så levende, at det er svært at forstille sig dem slutte. Nogle stemmer er så klare, at det er svært at tænke på dem tavse. John McCain var en mand af dyb overbevisning og en patriot af allerhøjeste rang. Han tjente samfundet med udgangspunkt i vores lands fineste traditioner. Og for mig var han en ven, som jeg vil savne enormt, skriver tidligere præsident i USA George W. Bush i en erklæring.

* – Senator John McCain mente, at enhver borger har et ansvar for at gøre noget godt med den frihed, som vores forfatning giver os. Og under sin heroiske tjeneste i flåden og sine 35 år i Kongressen levede han ud fra denne overbevisning hver dag, skriver tidligere præsident i USA Bill Clinton i en erklæring.

* – John McCains liv er et bevis på, at nogle sandheder er tidløse. Karakter. Mod. Integritet. Ære. Et liv levet ud fra disse sandheder kaster en lang, lang skygge. John McCain vil kaste en lang skygge. Hans indvirkning på USA er ikke slut. Langt fra. USA vil savne John McCain. Verden vil savne John McCain. Og jeg vil savne ham dybt, skriver tidligere vicepræsident i USA Joe Biden i en erklæring.

* – Dette er en trist dag for USA. Vores land har mistet en dekoreret krigshelt og statsmand. John McCain var en af vores tids giganter, skriver formand for Repræsentanternes Hus i USA Paul Ryan i en erklæring.

Kilde: Nyhedsbureauet AP.

John McCains datter Meghan McCain har umiddelbart efter sin fars død udsendt en udtalelse på Twitter.

– Han opdrog mig, underviste mig, rettede mig, trøstede mig, opmuntrede mig og støttede mig i alt, jeg gjorde.

– Han elskede mig, og jeg elskede ham. Han lærte mig, hvordan man lever. Hans kærlighed og hans omsorg, der altid var der, ændrede mig fra en pige til en kvinde – og han viste mig, hvad det vil sige at være en mand, lyder det på Twitter fra senatorens datter.

Døde, som han levede

Også McCains hustru, Cindy McCain, hylder sin afdøde mand i en udtalelse.

– Mit hjerte er knust. Jeg er så heldig at have levet et eventyr med kærligheden fra denne fantastiske mand i 38 år. Han gik bort på samme måde, som han levede: På sine egne betingelser, omgivet af de mennesker, han elskede, og på det sted, han elskede allermest.

Siden fredag, hvor McCains kræftbehandling blev indstillet, har en lang række politikere også hyldet senatoren.

Fakta

BLÅ BOG: John McCain

Navn: John Sidney McCain III.

 • Han blev født den 29. august 1936 på en amerikansk flådebase i Panamakanal-zonen.
 • Både hans far og farfar var firestjernede admiraler i den amerikanske flåde.
 • John McCain blev uddannet fra flådeakademiet i 1958 og blev derefter kamppilot i flåden.
 • Hans fly blev i 1967 skudt ned under Vietnamkrigen, og McCain blev taget til fange.
 • Efter fem år som krigsfange i Hanoi blev han frigivet og hjemsendt i 1973.
 • Han studerede ved National War College og blev i 1977 udpeget som flådens kontaktperson i Senatet.
 • Han blev valgt ind i Repræsentanternes Hus for hjemstaten Arizona i 1982.
 • Han blev medlem af Senatet i 1986.
 • Han var bosat i Phoenix og gift i andet ægteskab med Cindy, som han havde tre biologiske børn og et adopteret barn med. Derudover havde han tre børn fra sit første ægteskab med Carol, hvoraf de to er adopterede.
 • Han tabte i 2000 Republikanernes primærvalg til George W. Bush.
 • Han blev Republikaneres præsidentkandidat ved det amerikanske præsidentvalg 4. november 2008. Her tabte han til demokraten Barack Obama.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu