Stort jordskælv og tsunami-varsel i populært ferieland

15. december 2017 20:04 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Et kraftigt jordskælv har ramt den indonesiske ø Java. Et endnu ukendt antal personer er omkommet.

Et kraftigt jordskælv har fredag aften rystet den indonesiske ø Java. Det skriver ABC og flere andre medier.

Jordskælvet, der ramte kort før midnat lokal tid, målte 6,5 på Richter-skalaen. De amerikanske geologiske myndigheder har målt jorskælvet til at have epicenter lige ved kystlinjen og knap 100 kilometer nede i undergrunden. Indonesiske myndigheder meddeler, at man har målt et jordskælv af samme styrke, men med epicenter et stykke ude i havet ud for Javas sydkyst.

Jordskælvet rystede blandt andet den indonesiske hovedstad Jakarta. Millionbyen Bandung blev også hårdt ramt.

Det indonesiske myndigheder har udsendt et tsunami-varsel for dele af kystlinjen, og folk i områderne er flygtet væk fra kysten.

De indonesiske myndigheder oplyser, at der omkomne, men det er endnu uvist, hvor mange, der har mistet livet. Flere bygninger er kollapset under rystelserne.

Fakta

Jordskælv er Jordens plader der tørner sammen

Læs her, hvordan danske geologer fra Geus beskriver jordskælv:

* Jordens overflade er delt op i en række 50-300 kilometer tykke stive stenplader, der konstant bevæger sig i forhold til hinanden.

* Jordens kontinenter sidder fast på disse plader. Der ligger ufattelige kræfter bag pladernes bevægelser, og det klippemateriale, som pladerne består af, bliver bøjet og vredet.

* Til tider opstår der så store spændinger i klippematerialet, at det pludselig revner, og de to sider af brudfladen forskyder sig i forhold til hinanden med et voldsomt ryk.

* Herved frigives en masse energi, der i form af seismiske bølger spreder sig igennem kloden som ringe i vand. Når de seismiske bølger passerer et sted på jordoverfladen, mærker vi det som et jordskælv.

* Den mest berømte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter, som har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte jordskælvsskala.

* Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.

* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.

* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal, som er et udtryk for skælvets størrelse.

* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Mw-tallet kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.

* Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

/ritzau/

Fakta

Tsunamier

  • Store jordskælv og jordskred under oceanerne kan forårsage tsunamier. En tsunami opstår, hvis et jordskælv med voldsom kraft flytter et stort stykke af havbunden opad eller nedad. Det kraftige stød sætter vandet i bevægelse fra havbund til havoverflade og skaber nogle bølger der er langt mere kraftfulde end vindskabte bølger.
  • Tsunamier er anderledes og langt kraftigere end almindelige vindskabte bølger. Vindskabte bølger har bølgelængder på 100-500 meter, men forekommer kun i havets overflade. Tsunamibølger har derimod bølgelængder på 100-500 kilometer og strækker sig hele vejen fra havoverfladen til havbunden. En dykker vil derfor altid mærke en tsunami men normalt ikke en vindskabt bølge.
  • Der sættes derfor langt mere vand i bevægelse ved tsunamibølgerne end ved almindelige bølger. En tsunami bevæger sig væk fra jordskælvet i koncentriske ringe og består af mange bølger, der kommer efter hinanden. På det dybe hav er en tsunami kun svage krusninger på overfladen som sjældent når en meters højde, men ved kysten rejser tsunamien sig som en mur af vand.
  • Tsunamiens hastighed afhænger af vanddybden. Jo dybere vandet er, desto hurtigere bevæger bølgen sig. Den forreste del af en bølge bremses, når den kommer ind i det lavvandede område nær kysten. Men resten af bølgen er stadig på dybt vand og bevæger derfor hurtigt. De næste bølger i rækken bevæger sig også med høj hastighed, og i takt med at de kommer ind mod kysten, vælter bølgerne ind over hinanden. På den måde “stables” vandet inde ved kysten med det resultat at en kraftfuld mur af vand skyller ind over land. En tsunami bevæger sig med 500-1000 km/t på det åbne ocean, dvs. så hurtigt som et jetfly. Nær kysten bevæger tsunamien sig med 30-50 km/t.
  • De lokale havdybdeforhold er derfor afgørende for hvor ødelæggende en tsunamibølge bliver

Kilde: GEUS

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu