Journalister dømt for at bruge skjult kamera

21. februar 2012 13:48 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Journalister dømt for at bruge skjult kamera
Billede mangler

Journalister, der filmer uden tilladelse på et plejehjem, bryder den tavshedspligt, der er forbundet med at arbejde sådan et sted.
Det mener Højesteret, som netop har afsagt dom i den såkaldte Fælledgården-sag.
Den omhandler de to journalister, Marike Marine Jensen og Miki Mistrati, som i maj 2006 lavede en omstridt dokumentar om omsorgssvigt på plejehjemmet Fælledgården, der viste skjulte optagelser, blandt andet af – dog ved fremvisningen slørede – beboere på toilettet og nøgne i sengen.
Dokumentaren blev vist på DR1, og efterfølgende blev journalisterne anklaget for at have krænket beboere med de skjulte optagelser.
De to journalister er tidligere blevet dømt både ved byret og landsret. Og stadfæstelsen i Højesteret er vigtig, mener plejepersonalets fagforbund.
“Det er en vigtig dom. I FOA er vi tilfredse med, at der nu endeligt og klart er trukket en grænse for, hvad individet skal finde sig i, når det gælder mediernes brug af skjult kamera,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA i en pressemeddelse.
Fem FOA-medlemmer anlagde i sin tid også sag mod Bastard Film og de to nu dømte journalister og blev tilkendt erstatninger i byretten. En procedurefejl hos anklagemyndigheden betød dog, at to af sagens tre anklagepunkter nåede at blive forældede, så de aldrig kom i Landsretten.
Østre Landsret idømte derfor en langt mildere straf end byretten. Det tredje anklagepunkt, der omhandlede, at journalisterne har krænket den tavshedspligt, der gælder, når man arbejder på et plejehjem, stod dog ved magt.
Det samme vurderer Højesteret, som tirsdag altså har stadfæstet Miki Mistrati og Marike Jensens dom fra Østre Landsret.
Landsretten idømte i 2009 de to journalister 5.000 kroner i dagbøder. Derudover fastholdt retten en erstatning på 50.000 kroner til en beboer, der føler sig udstillet i udsendelsen.
Marike Marine Jensen og Miki Mistrati har tidligere valgt at betale den berørte beboer, men valgte samtidig at køre sagen videre til højeste retsinstans i landet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu