Julefrokosten i fare? Disse madvarer må du IKKE servere

19. december 2018 14:20 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Plastik i rundstykkerne, plastik i øllen eller gæret rødvin? Det er ikke ligefrem de lækreste menuer, du kan sammensætte, hvis du serverer nogle af disse madvarer.

Julen nærmer sig, og de første julefrokoster ér allerede overstået. Med til julebordet hører ofte både flæskesteg, rødkål og kartofler, mens det til julefrokosterne er noget mere løst, hvad der serveres.

Har du dog spist dine gæster af med nogle af de fødevarer, du kan se i galleriet her over artiklen, så gør du klogt i at enten sende en undskyldning eller i hvert fald lige undersøge, hvordan dine gæster har det. Det kan også være, du skal holde en julefrokost snart, og så bør du holde dig fra madvarerne.

I november og december er der i alt blevet kaldt 22 forskellige produkter tilbage, viser vores gennemgang af fødevarestyrelsens data. Nogle af dem – for eksempel pastasalater – er for længst blevet for gamle, og derfor har vi dem ikke med.

Muggen mayo – farlige øl

19. december ved 14-tiden kommer den seneste tilbagekaldelse, og der er i den grad tale om en juleklassiker. Graasten Salater meddeler nemlig via Fødevarestyrelsen, at der er fundet skimmelvækst i flere af flaskerne med “Den Ægte” mayonaise.

Det betyder selvsagt, at produktet ikke kan spises og bør leveres tilbage med det samme – eller smides ud.

I november måtte Carlsberg også krybe til korset og kalde flere parti pilsner-øl tilbage, fordi der blev fundet glaspartikler og rester af etikette-papir i øllet, hvorfor Carlsberg ikke kunne afvise risikoen for flere tilfælde. Det gælder øl med udløbsdato den 12. juli 2019.

– Det, der er sket, er, at den scanner, der normalt scanner øllene har været ude af drift. Derfor har vi tilbagetrukket det batch, der ikke er scannet. Det kan godt være, at der ikke er nogle forbrugere, der har fået købt det øl. Men derfor tilbagekalder vi alligevel. Hvis man har købt en kasse Carlsberg Pilsner, så kan man gå ned, bytte den og få en ny, sagde Kasper Elbjørn, der er informationschef hos Carlsberg, til Newsbreak.dk.

Træls hver gang

Newsbreak.dk har tidligere talt med beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove, der kunne fortælle, at der findes to kategorier for tilbagekaldte fødevarer. De, der er uegnet til indtagelse, og så er der de direkte sundhedsskadelige. Altså de produkter, der er til fare for vi mennesker. Med sidstnævnte går det hele naturligvis lidt stærkere. Med egne ord beskriver chefen det som, at Fødevarestyrlsen skrider “voldsommere til værks”.

– Det er klart, at sagsbehandlingen er en del hurtigere, hvis vi har et produkt, der er til fare for sundheden, siger han.

Alle virksomheder i Danmark, der har med fødevarer at gøre, har underretningspligt til Fødevarestyrelsen, hvis de registrerer et problem eller en uregelmæssighed. Sker det ikke, og registreres disse alligevel, så har styrelsen magt til at påbyde en virksomhed til at skride til handling. Nogle tilfælde af tilbagekaldelser kan også medføre bøder.

– Alle eventuelle sanktioner vurderes individuelt, siger Nikolas Hove uden at ville uddybe det nærmere. Han og Fødevarestyrelsen har dog det, han kalder “ret vide rammer”.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu