ANNONCE

Julegavebytte kan blive svært i år

17. december 2020 20:11 | Af: Newsbreak.dk

Svært at bytte gaver i lukkede butikker.

Julegavebytte kan blive svært i år
14 dages returret udløber hurtigt med lukkede butikker. Foto: Scanpix

(Citathistorie fra TV2 Lorry)

I år kan det i nogle tilfælde blive en vanskelig affære at få byttet sine julegaver.

Med onsdagens annoncering af, at alle butikker lukker ned i perioden mellem den 25. og 3. januar, kan modtagere af uønskede julegaver nemlig risikere komme i klemme i forhold til at få gaven byttet.

– Nu står vi i en særlig situation i øjeblikket, hvor butikkerne er lukket på de dage, hvor man normalt ville bytte sine gaver. Derfor er det ekstra vigtigt, at man som forbruger forhører sig i butikken om reglerne for bytte og fristen for det, så man kan sige det videre til modtageren af gaven, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, til TV 2 Lorry.

At bytte varer eller få pengene tilbage fra et køb i en fysisk butik er ikke underlagt bestemte regler. Det er helt og alene op til butikkerne at bestemme, hvor lang fristen er for at få omgjort et køb – hvis salgsstedet da overhovedet bytter eller refunderer varer.

14 dage går hurtigt

Det betyder, at personer, der modtager julegaver købt i butikker med 14 dages returret – hvilket ikke er unormalt – kan få svært ved at byttet julegaverne. Er gaven købt før den 20. december, vil en sådan returret nemlig udløbe, mens butikkerne er lukkede.

Derfor er der grund til at være ekstra opmærksom, når man køber julegaver til sine nære, mener Forbrugerrådet Tænk.

Han understreger dog, at mange butikker lader returretten gælder fra den 24. december, hvis det ved købet er tydeligt, at der er tale om et julegavekøb. I sådanne tilfælde vil en returret på 14 dage strække sig frem til den 7. januar.

TV 2 Lorry har henvendt sig til nogle af landets største og mest benyttede butikskæder til julegaveindkøb for at høre, om forbrugere risikerer at stå med håret i postkassen, når det kommer til at få byttet gaver.

Flere har ændret regler

Her svarer flere kæder, at man netop har ændret på byttereglerne. Det sker for både at forhindre, at kunder ”brænder inde” med uønskede gaver, men også for at undgå, at for mange kunder på en og samme tid strømmer til butikkerne den 4. januar og skaber potentielle smittekæder med coronavirus.

– Vi har for nylig besluttet at udvide byttereglerne, så fristen nu hedder 365 dage fra købet. Det skal sikre, at der ikke kommer et stort pres med tætpakkede butikker i dagene efter genåbningen. Vi udvider bytteservicen for at beskytte vores kunder og vores ansatte mest muligt, siger Andreas Holm, administrerende direktør i kæden Sportmaster til TV 2 Lorry.

– Allerede inden de nye restriktioner trådte i kraft, havde vi forlænget byttefristen for julegaver til den 31. januar, og nu efter gårsdagens melding forlænger vi fristen til den 28. februar. Vi vil gerne sikre, at handlen bredes ud over en længere periode, så folk med ro i maven kan bytte gaver, siger Klaus Fridorf, der er kommunikationschef i Matas, til TV 2 Lorry.

Tilbage i november måned opfordrede regeringen som led i en række af appeller til detailhandelen, at butikkerne forlænger byttefristerne, så de som minimum strækker sig til slutningen af januar, selv hvis en gave er købt i november.

I Forbrugerrådet Tænkt bifalder vicedirektør Vagn Jelsøe, at butikskæderne ser ud til at have taget regeringens opfordring om forlænget byttefrist til sig.

– Det, synes vi bestemt, er meget positivt. Men man skal jo stadig som forbruger være opmærksom på forholdene, der skal til for, at man kan benytte sig af sin bytteret, siger han med henvisning til, at man som gavemodtager trods en forlænget byttefrist ikke bare kan tage sin gave i brug i en måneds tid og så derefter forsøge at få den byttet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu