ANNONCE

Julen er også brandenes fest

3. december 2019 22:56 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

De gode gamle råd holder stadig vand.

December er højtid for andet end julegaveindkøb, julefrokoster og drømmen om en hvid jul.

Ifølge forsikringsselskabet Gjensidige er det også en højtid i sig selv for brandskader i hjemmet, hvor især levende lys ofte gør andet end at sprede fest og glæde, nærmere bestemt ulykker og dødsensfarlige situationer. Det skriver forsikringsselskabet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under videoen 

Ifølge Gjensidige Forsikring steg anmeldelser for brandskader med godt 20% i december 2018, og ifølge forsikringsselskabet er 2018 intet særligt uheldigt år, hvad julebrande angår; sådan er det faktisk hvert år.

Hos Beredskabsstyrelsen slår man gerne et slag for, at flere danskere bliver brandsikkerheden i deres hjem bevidst. Ifølge Beredskabsstyrelsen topper antallet af brande i private hjem i vintermånederne, og stearinlys er faktisk ikke eneårsag til de mange brande.

Beredskabsstyrelsen skriver, at knap en tredjedel af de brande i private hjem, der opstår utilsigtet, som brandvæsnet rykker ud til om året, er opstået i køkkenet i forbindelse med madlaving.

Det er vigtigt at være opmærksom

I forbindelse med juletiden opstår der derudover brande nær levende lys, eksempelvis på juletræet eller i juledekorationer.

– Selvom vi har ekstra travlt i december med gaveindkøb, madlavning og så videre, er det vigtigt at være opmærksom på den risiko, der er i køkkenet og med levende lys. For eksempel må man aldrig lægge brandbare ting fra sig på komfuret, og man skal huske at få slukket levende lys efter sig, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard, til Beredskabsstyrelsen.

Kan alarmen bippe?

Hvis man har røgalarmer installeret i hjemmet, er december derfor også en god anledning til at finde ud af, om de faktisk virker.

– Det er helt oplagt at bruge denne her periode til at anskaffe sig røgalarmer og tjekke batterierne i dem, hvis man allerede har dem i hjemmet. Derudover bør man være ekstra opmærksom på at holde levende lys i god afstand fra gran, juledekorationer og gardiner, da det ofte er den kombination, der er årsag til brande i december, siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring, i pressemeddelelsen, fra Gjensidige Forsikring.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu