ANNONCE

Julen er usikker i år

25. oktober 2020 18:49 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

For nuværende er der ingen afklaring om, hvordan coronavirus får indvirken på danskernes jul.

Julen er usikker i år
Bordet er dækket og gæsterne klar til juleaften den 24. december, men det er usikkert, hvordan det kommer til at forløbe i år, hvor coronavirus raser. Foto: Scanpix

Med det skærpede forsamlingsforbud, der træder i kraft i uge 44, må danskerne maksimalt samles i grupper af op til 10 personer. Det har fået flere til at sætte spørgsmålstegn ved, hvad det får af betydning for den hellige højtid julen.

Der er nemlig under to måneder til, og skærpelsen af forsamlingsforbuddet gælder i første omgang i fire uger – men der er risiko for, at det bliver forlænget, hvis ikke der sker en positiv ændring på den særdeles aktive smittespredning, vi ser i øjeblikket.

Ved et pressemøde fredag aften kommenterede statsminister Mette Frederiksen (S) direkte muligheden for, at danskerne kan holde jul med familien i år. Selv udtrykte hun glæde ved den klassiske snaps Rød Aalborg, der er et yndet syn på julefrokostborde rundt om i landet.

– Jul er en meget, meget vigtig tradition i Danmark. Derfor er vores forhåbning, at danskerne kan holde jul. Men vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvordan det kommer til at se ud, sagde Mette Frederiksen.

Kigger ind i kommende uger

Ved samme lejlighed blev det en officiel anbefaling fra Regeringen, at danskerne begrænser deres sociale kontakt til højest at omfatte 10 personer – og helst 10 personer, man ses en del med i forvejen, og som man kan forvente ikke udsætter sig selv for stor smitterisiko.

Dermed kan danskere risikere at komme i et moralsk dilemma, for skal vi holde jul som vi plejer og dermed blæse på fællesskabet, eller skal vi sortere tante Oda fra til den årlige familiejul, fordi hun er nummer 11 i rækken?

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) berørte også emnet på et pressemøde søndag, hvor hun lagde vægt på, at de nye tiltag og anbefalinger i første omgang gælder de kommende fire uger. Til gengæld siger hun også, at vi kan forvente at aflyse begivenheder.

– Der er ting, der skal aflyses. Det er klart. Det er ting, man normalt gøre gøre uden at overveje det nærmere, men hvor man er i tæt kontakt, og der kan være risiko for smittekæder, sagde hun uden decideret at sige, at det specifikt gælder julen.

Hvad kan vi gøre

Fælles for politikernes udmeldinger er, at der ingen garantier er, for at de kommende restriktioner og anbefalinger vil være løftet, når det om under to måneder er den 24. december. I hvert fald skal der ske en markant udvikling, hvis det skal komme dertil.

– Nu gælder udmeldingen i første omgang de næste fire uger, så må vi håbe, at vi ser nogle tal, der ser bedre ud. Det (situationen lige nu, red.) er jo noget, der betyder, at vi alle sammen skal overveje, hvilke sociale aktiviteter vi har, sagde Krag.

– Vi skal gøre det godt nu, så vi ikke ender i sådan en situation, som andre lande er i. Vi skal gøre en kæmpe indsats allesammen og også betale en pris, fastslog ministeren, hvis statsminister allerede har aflyst julefrokoster.

– Til en julefrokost bliver der råbt og danset. Der bliver indtaget anselige mængder alkohol. Det er noget af det, der kan danne basis for, at smitten spreder sig. Det betyder jo ikke, at man ikke kan mødes nogle kolleger på en ordentlig og forsvarlig måde og takke hinanden for året, der er gået – afhængig af hvordan situationen er til den tid, sagde Mette Frederiksen.

Fakta

Der er to forsamlingsforbud

Der gælder i øjeblikket to forsamlingsforbud i Danmark – et lille og et stort.

På en pressemøde fredag har statsminister Mette Frederiksen (S) meddelt, at det lille forsamlingsforbud sættes ned fra 50 til 10 personer.

Det lille forbud betyder, at maksimalt ti personer må forsamles – både udendørs og indendørs – fra mandag og i foreløbig fire uger.

Som udgangspunkt gælder forbuddet overalt i det offentlige rum. Men det forhindrer ikke, at flere er til stede og bevæger sig rundt i eksempelvis supermarkeder.

Det store forsamlingsforbud slår fast, at maksimalt 500 personer må være samlet til arrangementer, hvor man sidder ned. Det gælder eksempelvis sports- og kulturarrangementer.

Flere steder har dispensation fra forsamlingsforbuddene.

Disse steder er ikke omfattet:

* Offentlige og private sygehuse samt klinikker og praksisser.

* Den offentlige transport – tog, bus, færge og fly.

* Almindelig tilstedeværelse på en arbejdsplads.

* Domstole.

* Demonstrationer.

* Daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner.

* Private boliger og haver, som kun beboere råder over. Der må dog ikke forsamles flere end 500 personer samtidig.

Kilde: Coronasmitte.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu