ANNONCE

Julesvindel: Sådan sikrer du dig når du shopper

7. december 2019 10:28 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Svindlere sidder med fråde om munden klar til at stjæle både kortoplysninger og din identitet.

Det er højtid for danskernes julegaveindkøb. Vi har overstået Black Friday og Cyber Monday, men nu står julen og banker på døren og for mange er det ensbetydende med, at der skal købes endnu flere gaver, hvis man ikke har styr på julegaverne endnu.

Artiklen fortsætter under videoen.

For mange står valget mellem at handle i de fysiske butikker, mens andre vælge at surfe løs på nettet efter nogle af de bedste tilbud, som internettet har at tilbyde. Men i den digitale verden er der desværre også mange svindlere, der forsøger at få en bid af kagen. Ord som phishing og malware vil uden tvivl være på manges læber gennem december, når svindlere forsøge at tiltuske sig de hårdt tjente sparekroner fra intetanende danskere.

Derfor råber eksperter også vagt i gevær. Det skriver Consumer Reports, der samtidig påpeger, at de mest populære former for svindel er på mail, men at der stadig kommer flere metoder til, som forsøger at lokke folks værdifulde personlige og bankoplysninger fra dem.

Klik i galleriet over artiklen og få råd til hvordan du: laver stærke passwords, undgår phishing, får styr på sikkerhedsindstillingerne og opretholder en kritisk sans over links. Det kan hjælpe dig til at undgå identitetstyveri på Facebook.

Nye metoder

En af de nyeste metoder er gennem mobil-applikationer og på populære sociale medier. Her forsøger de mange svindlere at lokke danske forbrugere med, at de kan vinde gavekort til store virksomheder såsom Amazon eller Walmart, skriver Consumer Report.

Andre steder forsøger man at lave falske Facebook-sider for kendte brands såsom Michael Kors, men når man så klikker ind på linket, så beder hjemmesiderne folk om deres personlige information såsom navn, adresse og fødselsdato.

Hvor det tidligere handlede om at få folk til at overføre penge, så handler det i høj grad nu om, at svindlerne vil begå et identitetstyveri, så de kan åbne nye kreditkort og lignende i personens navn.

Langt de fleste handler i god tro og tager deres forhåndsregler, men ender alligevel med at blive snydt. Det bedste man kan gøre er at tænke en ekstra gang over sin adfærd på nettet.

– Hav ikke for mange informationer om dig selv tilgængelige online. Sørg også for at gøre dine profiler private, så alle og enhver ikke har fri adgang til dine private oplysninger, råder Janus R. Nielsen fra it-firmaet AnyTech365.

Sådan sker identitetstyveri på Facebook

Der findes forskellige måder hvorpå svindlere kan begå identitetstyveri mod dig. De kan blandt andet hacke din profil ved at få dig til at klikke på et falsk link. De kan også lave en kopi af din profil og dermed udgive sig for at være dig ved at genbruge dit billede og navn.

Sker det, er det en god idé at informere dine venner om situationen. Prøv at kontakte vedkommende, der står bag og rapportér det også til Facebook.

Fakta

Sådan undgår du at bide på phishing-krogen

Nets har følgende råd til, hvordan du undgår at blive offer for phishing:

​Flere og flere danskere oplever jævnligt at modtage en e-mail eller sms fra afsendere, der udgiver sig for at være fra en virksomhed eller myndighed. Det viser sig ofte at være phishing-beskeder, der er snyde beskeder, som har til formål at lokke personlige informationer ud af modtageren.

Informationerne vil svindlerne bag beskeden bruge til at få adgang til modtagerens computer, netbank eller personlige oplysninger.

Svindlerne bliver mere og mere kreative i deres forsøg på at få fat i penge fra deres ofre, og det stiller større og større krav til alle, der bruger nettet jævnligt.  Vi har nedenfor samlet nogle råd om, hvordan man kan forsøge at undgå at blive offer for phishing.

Følge disse råd:

  • Forhold dig altid skeptisk til alle former for uopfordret kontakt, hvor du bliver bedt om at indtaste koder eller personfølsomme oplysninger. Nets, din bank eller offentlige myndigheder ville aldrig bede dig oplyse kortoplysninger, personlige koder eller NemID-talkoder – hverken over telefonen, per e-mail eller SMS.
  • Stol ikke blindt på afsenderadressen eller logo i en e-mail, da den let kan forfalskes, så den ligner en rigtig mail fra din bank, en offentlig myndighed eller Nets.
  • Klik aldrig på links i mistænkelige e-mails eller SMS’er. De kan føre til svindlerens hjemmeside, som kan være en tro kopi af den officielle hjemmeside. Hvis du er i tvivl, kan du besøge den officielle hjemmeside og logge ind via den (altså uden at bruge linket i mailen).
  • Tag aldrig billeder af dit NemID-nøglekort. Heller ikke selvom du bliver bedt om at sende det i en mail eller uploade via en hjemmeside. Svindleren har brug for koderne på nøglekortet for at kunne gennemføre sin kriminelle handling.
  • Brug altid din sunde fornuft, og tænk, før du klikker!

Kilde: Nets

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu