Jurist: God PET-rapport med skønhedsfejl

24. februar 2012 16:27 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Jurist: God PET-rapport med skønhedsfejl
Billede mangler

Nyt tilsyn med PET er godt, men der er “huller” i et nyt forslag fra eksperterne.
Det mener chef-jurist Jacob Mchangama i den liberale tænketank Cepos efter det 16 mand store Wendler Petersen-udvalg netop har anbefalet mere kontrol med Politiets Efterretningstjeneste, PET, og Forsvarets Efterretningstjeneste, FE.
“Det, at man laver et særligt tilsyn med PET, er et skridt i den rigtige retning,” siger Jacob Mchangama til Newspaq.
Tilsynet skal efter klager eller af egen drift tjekke om, tjenesterne overholder reglerne, foreslår udvalget og peger på en landsdommer som formand for tilsynet.
Tilsynet skal erstatte det nuværende tre mand store Wamberg-udvalg, som står for kontrollen af PET. Men udskiftningen af kontrolmyndighed kan også føre til mindre kontrol, vurderer juristen.
“Der er nogle huller, fordi som det er nu, skal Wamberg-udvalget ind og godkende personoplysninger. Men den godkendelse hører op,” forklarer Jacob Mchangama.
I dag tjekker Warmberg-udvalget PET før de registrere personer eller aflytter. Det nye tilsyn kan først gå efterretningstjenesten efter i sømmene, efter de har behandlet borgeres personoplysninger.
“På et område har Wamberg-udvalget en kompetence, som, hvis man dropper det, kan svække tilsynet med efterretningstjenesten på det her område,” fortæller juristen og påpeger, at det nye tilsyn dog har flere muligheder for at undersøge PET.
Både justitsminister Morten Bødskov (S) og forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er positive over for den nye rapports anbefalinger.
“Hensynet til landets sikkerhed skal naturligvis gå hånd i hånd med et hensyn til borgernes retssikkerhed. Det er derfor meget glædeligt, at udvalget er kommet med forslag, som fokuserer på både sikkerhed og retssikkerhed,” siger ministrene i en fælles udtalelse.
Udvalget foreslår også, at tilsynsmyndigheden kan se, hvordan efterretningstjenesterne behandler borgernes oplysninger. Samtidig skal tilsynet kunne kræve, at PET eller FE helt eller delvist giver borgerne mulighed for at se, hvad der er registreret for.
Rapporten vil nu blive sendt i høring, så ministrene kan samle det bedst mulige grundlag for den videre politiske proces, forklarer de.
Rapporten har taget mere end 14 år at lave.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu