ANNONCE

Jurister: Rapport styrker nye tortursager

30. december 2011 06:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Jurister: Rapport styrker nye tortursager
Billede mangler

Nettet strammes om de danske myndigheder i anklagerne om udlevering af krigsfanger til tortur.
I dag lægger fem irakere sag an mod Danmark for at have udleveret dem til tortur under krigen i Irak.
Rapporten om udlevering af fanger i Irak, som Information har offentliggjort uddrag af, giver irakerne en god sag. Det mener to jurister.
Claus Juul, der er jurist i menneskerettighedsorganisationen Amnesty International mener, at rapporten er et stærkt bevis i sagen.
“Den viser sort på hvidt, at det danske militærs egen militærjurist minutiøst beskriver grov tortur. Så man kan ikke bagefter hævde, at forsvaret ikke vidste, at der var tortur,” siger han til Information og fortsætter:
“Det må give et betydeligt rygstød til det sagsanlæg, da det nu ikke længere er op til irakerne at løfte den bevisbyrde.”
Rapporten dokumenterer, at Forsvarsministeriet allerede i 2004 fik information om, at danske soldater udleverede krigsfanger til mulig tortur. Det blev dokumenteret, at fanger i irakiske fængsler blev udsat for voldsom mishandling.
Claus Juul bakkes op af advokat Christian Harlang, der repræsenterer de irakiske fanger.
“Det bekræfter, at både Forsvarsministeriet og den militære ledelse på stedet har været i hvinende ond tro med hensyn til, hvordan folk blev behandlet,” siger han til Information.
Torsdag fik en afghansk krigsfange fri proces til at køre en sag mod Danmark om udlevering til tortur. Han blev ifølge eget udsagn sparket, slået og kronraget af amerikanske soldater i Afghanistan.
Kilde:Information

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu