Justitsminister erkender indskrænkning af aktindsigt

22. februar 2013 05:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Justitsminister erkender indskrænkning af aktindsigt
Foto: Justitsministeriet.

Den kommende offentlighedslov vil betyde mere åbenhed for journalister og andre, der vil se ministre og embedsmænd efter i kortene, hævder regeringen. Men i torsdagens udgave af Debatten på DR2 erkendte justitsminister Morten Bødskov (S), at en del af loven trækker i den modsatte retning.

 

»Det er rigtigt, at der er indskrænkninger i mulighederne for aktindsigt,« medgav Morten Bødskov direkte adspurgt af værten, Clement Kjersgaard.

»Det er jo fordi, at vi som politikere, ministre, regeringsmedlemmer og i øvrigt også folketingspolitikere, har behov for at have et fortroligt rum,« sagde Bødskov.

Blandt de deltagere, der forholdt sig kritisk til den nye lov, var både politikere, journalister og eksperter, der især bekymrer sig om lovens paragraf 24. Den giver embedsmændene mulighed for at fritage dokumenter fra aktindsigt, hvis de er sendt mellem ministerier og deres underordnede institutioner – eksempelvis mellem Justitsministeriet og Rigspolitiet.

Men paragraffen ændrer ikke meget, mener Bødskov.

»Du får da også afslag på aktindsigt i dag. Du tegner et billede af, at det hele er åbent i dag. Det er det jo ikke, det ved du ganske udmærket,« sagde han til journalist på DR og vinder af Cavling-prisen Jesper Tynell, der bestemt ikke var enig.

»Jeg tegner ikke et billede af, at det hele er åbent i dag. Det er nærmest omvendt. Det er sådan, at det, du ønsker at beskytte, er den politiske beslutningsproces. Men det, der er allermest beskyttet i den nuværende lov, det er den politiske beslutningsproces,« svarede Jesper Tynell.

Trods kritikken hævder Morten Bødskov, at der i fremtiden vil blive frigivet flere dokumenter på grund af aktindsigt som følge af den nye lov.

Som svar på Clement Kjersgaards spørgsmål om, hvorvidt der vil »ryge flere dokumenter over disken under den nye offentlighedslov end under den gamle«, sagde ministeren:

»Det her er udbygning af åbenheden i den offentlige forvaltning.«

Spørgsmål: Så der ryger flere dokumenter ud?

»Ja, det vil der gøre,« svarede Bødskov.

BNB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu