Jyske kaserner får kniven

11. marts 2013 17:10 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Jyske kaserner får kniven
Billede mangler

Mandag kunne forsvarsminister Nick Hækkerup (S) sætte navn på de kaserner, der må dreje nøglen om eller skære kraftigt ned på aktiviteten.

 

I alt skal fire kaserner nedlægges som en del af det forsvarsforlig, regeringen indgik med Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti sidste sommer. Det drejer sig om Bülows Kaserne i Fredericia, Sønderborg Kaserne, Stensved Kaserne ved Vordingborg og Odense Kaserne. Samtidig bliver Vordingborg Kaserne kraftigt reduceret.

Formålet med forliget er at skabe et mere moderne forsvar, men under forhandlingerne har politikerne også taget andre hensyn end de rent militærfaglige, erkendte Nick Hækkerup efter offentliggørelsen af lukningerne.

»Vi står med en kasernestruktur, vi står med nogle arbejdspladser, vi står med nogle folk med nogle familier, vi står med et i øvrigt velfungerende forsvar, så det, vi gør, er at lave de ændringer, så vi kan modernisere og effektivisere vores forsvar, men også tage hensyn til den virkelighed, som Forsvaret er i.«

Professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet betegner diskussionen om kasernelukninger som »utroligt følelsesladet,« og han fremhæver, at det ud fra et militært rationale giver mening at nedlægge de to kaserner i Jylland.

»Det, der er vigtigt, er, at sørge for, at folk, der arbejder i Forsvaret, skal rejse mindre rundt mellem kasernerne. Men det er også vigtigt at fastholde en geografisk spredning i Forsvaret, så hele Forsvaret ikke bor i Jylland, da det vil give problemer med at fastholde personalet. Der er helt tydeligt et overskud af kaserner i Jylland, så der måtte blive skåret noget der,« siger han.

I Jylland er borgmestrene fra Sønderborg og Fredericia dog uenige i, at netop kasernerne i deres byer skulle være overflødige. Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard fra Fælleslisten, advarer politikerne imod kun at fokusere på Forsvarets økonomi – bag tallene gemmer sig mennesker og bysamfund, fremhæver hun.

»Det er et ufatteligt tab. Jeg kan nok ikke helt fatte beslutningen og konsekvenserne af den fuldt ud lige nu. Men jeg kan konstatere, at det er et opgør med den historiske dimension – og en fuldstændig underkendelse af, hvad det betyder at have en folkelig opbakning til Forsvaret. Jeg kan også konstatere, at der tænkes i ren forsvarsøkonomi uden at skele til samfundsøkonomi,« udtaler borgmesteren i en pressemeddelelse.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen (V), forklarer, at han forstår skuffelsen i de byer, der nu mister den lokale kaserne og de tilhørende arbejdspladser. Men han fastholder, at kasernenedlæggelserne er nødvendige.

»Jeg forstår godt den frustration og bekymring, der kan være i de byer, der mister kaserner, men vi bliver nødt til at se det ud fra et helhedsbillede. Vi har haft en forpligtelse til at finde 2,7 milliarder kroner – en effektivisering på 15 procent af Forsvarets økonomi. Når man skal gøre det, kan man ikke kun se på personer, så må man også se på bygninger, siger han.

Forsvaret skal nedlægge omkring 2.000 stillinger som et led i spareøvelsen til de 2,7 milliarder kroner, en større del af stillingerne er ikke besat i dag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu