K afviser lovkrav om ophold til voldsramte udlændinge

30. januar 2013 09:58 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
K afviser lovkrav om ophold til voldsramte udlændinge
Billede mangler

Der skal ikke være et lovkrav om opholdstilladelse til udlændinge, der vil ud af et voldeligt parforhold. Sådan lyder det fra de Konservative på baggrund af et nyt lovforslag fra regeringen, der skal forbedre forholdene for voldsramte udlændinge, der søger ud af et ægteskab med tæv og tvang.

 

– Der findes ikke noget argument for, at alle, der har været udsat for vold, per automatik skal sikres opholdstilladelse i Danmark. Vi har ikke noget imod, at man i enkeltstående tilfælde kan give dispensation, men det skal ikke være sådan, at vi lemper adgangen til opholdstilladelse, så man kan gå udenom køen, hvis man har været så uheldig at ende i et voldeligt forhold, siger de Konservatives integrationsordfører, Tom Behnke (K).

I dag er der en risiko for, at en udenlandsk kvinde fastholdes i et voldeligt parforhold, fordi hun er bange for at miste sin opholdstilladelse, hvis hun forlader sin voldelige mand, inden hun har opholdt sig lovligt i landet i mere end to år.

Det er den regel, regeringen vil gøre op med i lovforslaget, og forslaget omfatter også udenlandske mænd, selvom det typisk er kvinder, der udsættes for vold.

Politiken skriver onsdag, at der er »mange udenlandske kvinder«, der i dag fastholdes i voldelige ægteskaber, som de ikke tør forlade.

Tom Behnke fastslår, at man allerede kan give opholdstilladelse af humanitære årsager, så han ser ingen grund til at lave en generel lov.

– Det er helt rigtigt, at man skal have mulighed for at give dispensation i særlige tilfælde. Men skal vi lave en lov, der hedder, at hvis du har fået to lussinger, så kan du få livsvarig opholdstilladelse i Danmark? Der er langt fra dispensation til lovgivning, siger han.

Han bakkes op af Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen (DF).

– Når man laver den slags ændringer, åbner man også for en masse vurderinger og skøn. Dertil kommer, at det vel ikke er en naturlov, at et par måneder eller år i et ubehageligt ægteskab er lig med permanent ophold i Danmark, siger han og understreger, at Dansk Folkeparti »selvfølgelig kigger på lovforslaget«.

– Men vi er kritiske, lyder det.

Med lovforslaget følger et krav om, at voldsramte udlændinge skal have udvist både vilje og evne til at ville integrere sig i det danske samfund, hvis de skal sikres en opholdstilladelse.

Det såkaldte tilknytningskrav skal forhindre misbrug, forklarer justitsminister Morten Bødskov (S), og Tom Behnke er positiv.

– Det lyder fornuftigt, og det lyder som om, man trods alt har tænkt sig om, inden man lavede lovforslaget, siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu