K er klar med krav til jobpakke

21. februar 2013 23:17 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
K er klar med krav til jobpakke
Billede mangler

Hvis det står til de Konservative, så vil hver dansker i fremtiden kunne få et tilskud fra staten til håndværkerlønninger, familier skal kunne trække rengøringsdamens løn fra i skat, mens de danske virksomheder kan nøjes med en selskabsskat på 20 procent. Sådan lyder de konkrete krav, som de Konservative tager med til forhandlingsbordet, når konkurrenceevnepakken, som er regeringens store forårssatsning, skal forhandles. Det skriver Berlingske fredag.

 

Erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K) understreger nødvendigheden af en pakke på et »pænt tocifret milliardbeløb« og foreslår et håndværkertilskud, hvor hver enkelt dansker med lønudgifter til boligforbedringer vil kunne hente op til 40.000 kroner i tilskud fra staten hvert år. Også familier skal kunne trække regningen for at få gjort rent, pudset vinduer, købt ind, lavet mad eller hentet børn fra i skat, foreslår K, der ønsker et sådant familiefradrag på op til 40.000 kroner hvert år. Tilsammen ventes de to forslag at skabe næsten 15.000 job. Men Brian Mikkelsen forventer ikke, at det er den eneste positive effekt.

»Det er en vidunderløsning, for med det her vil der reelt ikke være noget sort arbejde tilbage. De fleste danskere vil gerne have lavet hvidt arbejde, men der er også en kræmmer i mange af os. Men med så store beløb vil dette for de fleste mennesker være dækkende,« siger han.

De to forslag vil ifølge de Konservative koste statskassen 2,5 milliarder kroner, hvilket skal finansieres af penge fra den aktive beskæftigelsesindsats og ved at beskære udviklingsbistanden til det niveau, som den tidligere VK-regering havde lagt op til.

Konservative kræver samtidig selskabsskatten sænket til 20 procent fra de nuværende 25 procent. Og det er blot »i første omgang«, understreger Brian Mikkelsen med henvisning til, at lande som Sverige, Storbritannien og Tyskland allerede har annonceret yderligere nedsættelser af selskabsskatten.

Liberal Alliance ønsker at halvere selskabsskatten til 12,5 procent, og finansordfører Ole Birk Olesen (LA) hilser »ethvert skridt i den retning« velkommen. Men de to andre forslag får hårde ord med på vejen.

»Det er noget populistisk pjat. Det er hjemmemarkedsorienterede tiltag, der retter sig mod at skabe håndværker- og servicejob og dele gaver ud til bestemte vælgergrupper, men det har meget lidt med virksomhedernes konkurrenceevne at gøre. Vi siger ikke nej til nogen som helst skattelettelser, heller ikke det her, men det hører ikke hjemme i en konkurrenceevnepakke,« siger han.

SFs finansordfører, Jonas Dahl (SF), ønsker ikke at kommentere konkrete tiltag, før regeringens udspil er fremlagt, men han kvitterer for indsparket.

»Jeg ser det som et udtryk for, at de borgerlige partier er indstillet på at tage et medansvar for, at konkurrenceevnen blev svækket op igennem nullerne, hvor de var ved magten,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu