K og DF bakker op om flere krav til kontanthjælpsmodtagere

20. februar 2013 08:54 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
K og DF bakker op om flere krav til kontanthjælpsmodtagere
Billede mangler

Et af de helt centrale elementer i den kontanthjælpsreform, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) inden længe vil lægge på bordet, er en afskaffelse af de såkaldte matchgrupper. Regeringen vil gøre op med »passivkulturen« for at få selv de allersvageste i arbejde, forklarer ministeren.

 

»Det er et grundlæggende et forkert menneskesyn, at jo større problemer du har, jo mere bliver du overladt til dig selv. Det bringer jo ikke de svageste i matchgruppe 3 tættere på arbejdsmarkedet. Det handler om at give mennesker en chance. Jeg er klar over, at det her ikke kan ændres fra dag til dag, men signalet om, at vi ligestiller kontanthjælpsmodtagerne, er i sig selv vigtigt,«, siger Mette Frederiksen til TV2 News.

Matchgruppesystemet blev i 2009 lavet om af VK-regeringen, der reducerede antallet af grupper fra fem til tre. I dag er matchgruppe 1 for personer, der er klar til at tage et job, matchgruppe 2 er for personer, der er klar til aktivering, mens matchgruppe 3 tæller passive personer, blandt andet med massive sociale og psykiske problemer.

De Konservatives beskæftigelsesordfører, Mai Henriksen (K), er positiv overfor regeringens ambition om at få alle kontanthjælpsmodtagere i arbejde, men frygter at en afskaffelse af netop matchgrupperne kan virke modsat.

»Det virker ikke gennemtænkt, hvis man tror, man kan stille de samme krav til personer i matchgruppe 1, som er mennesker, der kan tage et arbejde i morgen, og så matchgruppe 3, hvor personerne er meget langt fra arbejdsmarkedet. Nu kender vi endnu ikke detaljerne for regeringens planer, men umiddelbart kan jeg godt frygte, at man blander matchgrupperne sammen i en gryde. Så bliver det svært at lave en individuel indsats,« siger Mai Henriksen til Berlingske Nyhedsbureau.

»Man kan jo stadig godt stille flere krav og gøre op med passivkulturen, selv om der er matchgrupper,« tilføjer hun.

Dansk Folkeparti hilser forslaget velkommen, men mangler at høre om, »hvad der skal erstatte den nuværende indsats«.

»Det er fint, at regeringen kommer med de her initiativer, men det at afskaffe matchgrupperne hjælper i sig selv ikke. Der er mere ord end handling i det her, for samme regering har afskaffet starthjælp og loft over kontanthjælp samt 225 timers-reglen, hvor kontanthjælpsmodtagere skal vise, at de vil have en tilknytning til arbejdsmarkdet. Det er jo tiltag, der gør op med passiv forsørgelse,« siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) og tilføjer:

»Overordnet vil Dansk Folkeparti gerne støtte en reform, hvor kontanthjælpsmodtagerne i højere grad skal vise, at de vil på arbejdsmarkedet, og derfor vil vi selvfølgelig gå til forhandlingerne med ønsker, der har det mål.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu