K savner lavere ydelser i reformudspil

25. februar 2013 15:40 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
K savner lavere ydelser i reformudspil
Billede mangler

Det er ikke nok, at unge under 30 år bliver tvunget i uddannelse med en lavere kontanthjælpsydelse, sådan som regeringen foreslår det i sit udspil til en reform. Ydelserne skal generelt sættes ned, mener De Konservative.

 

»Når det handler om de unge, er det de rigtige takter. Men jeg havde gerne set et mere ambitiøst forslag, hvor man også fik kigget på ydelserne for de andre modtagere af kontanthjælpen. Der skal i hvert fald være 2.000 kroner i forskel på, om man er på offentlig forsørgelse eller i job. Vi kunne godt tænke os, at der blev taget et opgør med den del,« siger den konservative arbejdsmarkedsordfører, Mai Henriksen (K), der understreger, at det både skal kunne betale sig at være i arbejde og tage en uddannelse.

»I dag kan det jo ikke betale sig at tage sig en uddannelse, fordi man går så meget ned i ydelse, når man skifter fra kontanthjælp til SU,« siger hun.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) præsenterede mandag regeringens udspil til, hvordan kontanthjælpen skal reformeres, og her blev der lagt op til, at »alle, der kan arbejde, skal arbejde«.

Det vil for eksempel sige, at »jobparate« kontanthjælpsmodtagere over 30 år får et halv år til at søge job, og hvis de ikke finder et, skal de arbejde for deres kontanthjælp i såkaldte nyttejob.

Kontanthjælpsmodtagere under 30 år, som ikke har en uddannelse – men er parate til at uddanne sig – skal tage sig en uddannelse. Kontanthjælpen bliver helt afskaffet for den gruppe, der i stedet får »uddannelseshjælp«, som svarer til SU-takst.

»Der er en række alvorlige fejl i vores nuværende kontanthjælpssystem, og jeg har ikke lagt skjul på, at noget af det, der bekymrer mig allermest i det Danmark, vi ser i dag, er de cirka 50.000 unge, som er på kontanthjælp,« siger Mette Frederiksen.

De Konservative hilser ungeindsatsen velkommen – ligesom partiet er enige i, at den gensidige forsørgerpligt også skal gælde for kærester og ikke kun for ægtefæller. Det betyder, at man ikke er berettiget til kontanthjælp, hvis kæresten kan forsørge.

»Der er flere gode ting i det udspil, som regeringen har fremlagt, og vi går konstruktivt til forhandlingerne,« siger Mai Henriksen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu