ANNONCE

Kåre Mølbak dybt uenig med WHO: – Totalt passé

27. marts 2020 04:06 | Af: Newsbreak.dk

Der er blevet sået international tvivl om den danske corona-strategi. Statens Serum Institut afviser dog kritikken.

Efter et par dage, hvor der er blevet sået alvorlig tvivl om den danske strategi mod coronavirus, forsøger en af de øverste ansvarlige for den danske indsats nu at forklare, hvorfor Danmark forsøger at afbøde epidemiens konsekvenser frem for at inddæmme smitten.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Kåre Mølbak, faglig direktør for infektionsberedskab hos Statens Serum Institut, SSI, lægger samtidig ikke skjul på, at han er uenig i det budskab, der er strømmet fra verdenssundhedsorganisationen WHO, om at lande skal teste, teste og teste sig gennem epidemien, isolere alle syge og sætte deres kontakter i karantæne for at bryde smittekæderne, skriver Politiken fredag.

– Så skubber vi bare problemet foran os, fordi denne virus er noget, som populationen skal igennem før eller siden, siger Kåre Mølbak, der er overlæge i infektionsepidemiologi og professor ved det sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet, til Politiken.

Det skal ske i et tempo, hvor sundhedsvæsnet ikke bliver sat under et så gevaldigt pres, at det ikke længere kan behandle samfundets mest syge borgere, sådan som vi ser i store europæiske lande som Italien og Spanien, der tilsammen har over halvdelen af verdens registrerede dødsofre for corona.

De fleste skal smittes

Men før eller siden, siger Mølbak til Politiken, skal de fleste af os smittes med covid-19, det er epidemiens lov.

– Det er det, som er problemet med det, som WHO siger. De forestiller sig, at man kan inddæmme smitten, men det mener jeg er totalt passé.

Af den danske risikovurdering fremgår, at Statens Serum Institut vurderer, at smitten i bedste fald kan halveres som følge af de igangsatte tiltag, og “dermed vil epidemikurvens form flade ud, hvilket vil have en mærkbar effekt på belastningen af sundhedssystemet.”

Hvis vi derimod følger WHO’s anbefaling til punkt og prikke, opnår vi ifølge Kåre Mølbak ikke den samme flokimmunitet, hvor store dele af befolkningen bliver smittet under epidemiens første bølge og dermed bliver immune over for sygdommen.

Og så risikerer vi, at næste bølge af epidemien til efteråret bliver så høj, at den skyller sundhedsvæsnet omkuld.

Politiken har forelagt hans pointer for WHO, som skriftligt har svaret, at “ethvert land må træffe sine egne beslutninger ud fra sin egen risikovurdering og de gældende forhold.”

Den danske regering fremlagde torsdag en række forslag til stramninger af coronaloven.

Du kan se, hvilke stramninger der er lagt op til i galleriet ovenfor.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu