ANNONCE

Kåre Mølbak står frem: Var uenig med Brostrøm

25. juli 2020 15:02 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Modsat Søren Brostrøm og Sundhedsstyrelsen var Kåre Mølbak og Statens Serum Institut enig i lukning af skoler.

Kåre Mølbak står frem: Var uenig med Brostrøm
Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, bakkede ifølge eget udsagn op om at nedlukke skolerne i midten af marts. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix

Lørdag har Politiken fremlagt endnu en brik i puslespillet om, hvilke myndigheder der anbefalede hvad i timerne op til, at statsminister Mette Frederiksen (S) 11. marts blandt andet lukkede de danske skoler og børnehaver.

Dengang sagde hun, at det skete på myndighedernes anbefaling, og i en mail til Politiken skriver faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak, at han dengang bakkede op om beslutningen.

– For mig var det væsentligt, at regeringen var indstillet på at fastholde den omfattende indsats, som jeg blev præsenteret for 11. marts til den anden side af påsken.

– Dette langsigtede perspektiv var ifølge SSI’s vurdering nødvendigt for at få epidemien bragt under kontrol, skriver Kåre Mølbak ifølge Politiken i en mail til avisen.

Brostrøm kunne ikke anbefale det

Fredag kunne en anden avis – B.T. – ellers fremlægge en mail fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, der gav et andet billede.

B.T. havde fået aktindsigt i en mail fra syv timer før det pressemøde 11. marts, hvor Mette Frederiksen annoncerede nedlukning af blandt andet skoler, dagtilbud, vuggestuer og børnehaver.

Her skrev Søren Brostrøm, at Sundhedsstyrelsen ikke ud fra sundhedsfaglige grunde kunne anbefale nedlukningen.

I Brostrøms mail står, at den konklusion “har været drøftet med fagdirektør, professor Kåre Mølbak, Statens Serum Institut.”

“Ret begejstret”

Men Kåre Mølbak fortæller lørdag til Politiken, at han ikke delte de bekymringer, som Søren Brostrøm gav udtryk for i den mail.

Faktisk sagde direktøren allerede 8. juni i et interview med Politiken, at han var “ret begejstret”, da han 11. marts så, at regeringen ville lukke store dele af Danmark.

– Sundhedsstyrelsen har nok holdt lidt mere igen, end hvad jeg har brudt mig om. Regeringen burde jo få alle værktøjerne til hurtig handling. De er jo trods alt beslutningstagerne, det er hverken Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut, forklarede Mølbak til avisen i juni om forløbet op til nedlukningen.

I stedet havde Kåre Mølbak frem mod 11. marts rådet regeringen til, at “det man skal gøre, skal man gøre tidligt” for ikke at ende som Italien.

Det er alt sammen udtalelser, Mølbak står ved i dag, lyder det lørdag.

Fakta

Corona-nedlukningen af Danmark

* 27. februar: Den første dansker blev bekræftet smittet. Herefter kaldte statsministeren regeringens sikkerhedsudvalg sammen.

* 28. februar: Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, opfordrede i et brev til Sundhedsministeriet, at der kun burde bruges tvang i “konkrete situationer”, hvor der var “særlig stor risiko for smittespredning”.

Han pegede i brevet på store og tætte forsamlinger, som musikfestivaler, spejderlejre og lignende.

* 6. marts: Mette Frederiksen frarådede på et pressemøde arrangementer med flere end 1000 deltagere. På pressemødet opfordrede hun også befolkningen til at holde afstand.

* 10. marts: Mette Frederiksen holdt endnu et pressemøde, da 156 personer var bekræftet smittet med coronavirus.

Samme dag offentliggjorde Sundhedsstyrelsen et dokument med mulige tiltag mod coronavirus.

Søren Brostrøm har refereret til dokumentet, som sundhedsmyndighedernes værktøjskasse.

På listen stod ikke nedlukninger og tvangsindgreb.

* 11. marts: Mette Frederiksen holdt sit historiske pressemøde, hvor hun lukkede Danmark delvist ned. Her henviste hun til, at nedlukningen skete på myndighedernes anbefaling.

Kilder: Jyllands-Posten.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu