ANNONCE

Kæmpe studie afliver livsfarlig myte

5. marts 2019 18:39 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Nej, MFR-vaccinationen kan ikke føre til autisme.

I en ny ufatteligt omfattende undersøgelse har forskere fra Statens Serum Institut lagt sig i selen for at aflive en sejlivet myte – at MFR-vaccinationen, den mod mæslinger, fåresyge og røde hunde – kan føre til autisme.

Det kan den ikke. Det har forskerne nu for anden gang slået fast. Denne gang har de kigget på intet mindre end 657.461 danske børn født mellem 1999 og 2010.

I undersøgelsen er børnene blevet fulgt fra de var ét år gamle og frem til august 2013. Forskerne har koblet oplysninger fra Folkeregisteret med data fra Det Danske Vaccinationsregister, opgørelse over autismediagnoser og flere andre ting.

Ud af de 657.461 børn, fik 6.517 børn diagnosen autisme, mens de var en del af undersøgelsen.

”Autisme forekom lige hyppigt iblandt de børn, der var blevet MFR-vaccineret, og de i alt 31.619 børn, der ikke var. Derfor må vi konkludere, at MFR-vaccinen ikke giver øget risiko for at udvikle autisme”, siger seniorforsker Anders Hviid fra SSI. Han står sammen med professor Mads Melbye står bag undersøgelsen.

Truer verdenssundheden

Ifølge SSI styrker det også resultatet af den første undersøgelse, at man nu igen har vist, at der ikke er nogen sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme. Samtidig er det en vigtig konklusion i den aktuelle debat omkring vaccinationsmodstand og det stigende antal mæslinger både globalt og i Europa.

Fakta

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

I Danmark er der i øjeblikket er verserende udbrud, hvor foreløbig fem personer de seneste uger har fået påvist mæslinger. Alle er smittet med præcis den samme virus og er derfor med overvejende sandsynlighed en del af den samme smittekæde. I hvert fald to af tilfældene regner man med er blevet smittet på skiferier til det franske skisportssted Val Thorens.

”WHO har netop udnævnt det, de anser for at være de 10 største trusler mod global sundhed i 2019. Og vaccinemodstand er med på listen,” slutter Anders Peter Hviid.

Samtidig har man ifølge WHO’s tal på verdensplan set en markant stigning i antallet af mæslingetilfælde fra 173.330 tilfælde i 2017 til 307.714 tilfælde i 2018. Og i Europa har der været tale om en tredobling, så man i 2018 havde 82.596 tilfælde og 72 dødsfald.

Fakta

Mæslinger er en meget smitsom sygdom

Relativt mange voksne danskere er aldrig blevet vaccineret mod mæslinger.

Der er relativt mange voksne danskere, der ikke er vaccineret mod mæslinger. Derfor tilbydes de nu gratis MFR-vaccine.

Mæslinger kan få store konsekvenser for særligt følsomme individer såsom børn, der er for små til at være vaccineret, eller ikke-immune patienter med et i forvejen svækket immunforsvar.

Læs om mæslinger her:

  • Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der sjældent kan medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse, hjernebetændelse og i værste tilfælde døden
  • WHO har i 2017 erklæret mæslinger for elimineret i Danmark. Det betyder blandt andet, at udbrud hurtigt bringes under kontrol
  • Der har i 2017 kun været fire tilfælde af mæslinger i Danmark
  • MFR-vaccinen beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde og er en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark
  • Som reglerne er nu, skal du som voksen selv betale for vaccinen, hvis du ikke tog imod tilbuddet som barn
  • Statens Serum Institut estimerer, at minimum 100.000 voksne danskere ikke er immune over for mæslinger
  • Det vil regeringen nu ændre med et tilbud om gratis MFR-vaccination til alle voksne
  • Førend tilbuddet kan træde i kraft, skal der laves en bekendtgørelse, og der skal indgås en aftale med de Praktiserende Lægers Organisation PLO

Kilde: Sundhedsministeriet

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu