Kæmpeasteroide fløj tæt forbi Jorden

15. februar 2013 23:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kæmpeasteroide fløj tæt forbi Jorden
Billede mangler

Asteroiden »2012 DA-14« fløj fredag aften planmæssigt forbi Jorden i en afstand af 27.700 kilometer over Det Indiske Ocean.
Asteroiden, der er 45 meter i diameter og vejer 130.000 tons, susede gennem rummet med en hastighed på 41.500 kilometer i timen.
Modsat meteorregnen over de russiske Ural-bjerge tidligere på dagen fulgte der ingen ubehagelige overraskelser med, da den enorme asteroide passerede Jorden.

 

Klokken 20.25 fredag aften var asteroiden tættest på med en afstand på »blot« 27.700 kilometer. Og selv om det kan lyde af meget, er det tættere på end nogensinde før registreret for et rumobjekt i den størrelse. Registreringerne går tilbage til 1990erne.

Asteroidens passage kunne følges via live-transmissioner på nettet, blandt andet fra Gingin Observatory i Australien.

Ifølge eksperter har »2012 DA-14s« passage ingen forbindelse til meteorregnen over Ural tidligere på dagen, hvor voldsomme trykbølger smadrede ruder og ødelagde bygninger, og op mod 1.000 mennesker blev kvæstet.

Ifølge BBC er asteroiden stadig så tæt på Jorden, at den indtil omkring midnat vil kunne ses i meget mørke områder med kikkert eller teleskop.

Ifølge det amerikanske rumagentur NASA bliver der løbende holdt øje med asteroider på vej mod Jorden.

»Der er masser af asteroider, som vi holder øje med, som vi endnu ikke med sikkerhed kan udelukke vil ramme Jorden, men alle har en meget meget lav sandsynlighed, for at det vil ske,« siger Don Yeomans fra NASA til CNN.

I 1908 eksploderede en meteor, da den brød gennem atmosfæren over et område i Sibirien og jævnede træerne med jorden i et areal på 1.300 kvadratkilometer.

Hvis du ikke fik set 2012 DA14, så er der en chance igen i 2046, hvor en ny stor asteroide kommer forbi, dog ikke helt så tæt på som denne gang, oplyser NASA.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu