Kæmpehospital uden rene instrumenter: Aflyser næsten alle planlagte operationer

30. november 2018 18:26 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Aarhus Universitetshospital må - på grund af akut mangel på sterile operations-instrumenter - aflyse næsten alle operationer, som kan vente.

Kæmpehospital uden rene instrumenter: Aflyser næsten alle planlagte operationer
Hospitalet i Skejby er med næsten 500.000 kvadratmeter landets største. (Foto: Scanpix)

På Danmarks største hospital, Aarhus Universitetshospital i Skejby, har man nu så stor mangel på rene og sterile skalpeller og instrumenter, at man er nødt til at aflyse en lang række operationer.

Sterilcentralen på hospitalet kan ikke følge med kirurgerne, og derfor aflyser hospitalet nu næsten alle planlagte operationer i næste uge. Årsagen er personalemangel og driftsproblemer, skriver hospitalet i en pressemeddelelse.

– Det begynder at true patientsikkerheden, og hvis vi ikke bremser op nu, og lader Sterilcentralens medarbejdere komme i bund med opgaverne, så kan vi ikke garantere, at vi har sterile instrumenter til at operere akut syge patienter, siger lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen.

I en sms til Newsbreak.dk skriver Jørgen Schøler Kristensen, at op mod 250 operationer kan blive aflyst. De berørte vil høre fra hospitalet.

Flere aflysninger kan komme

Kræftoperationer og andre uopsættelige operationer gennemføres.

Derudover sættes operationskapaciteten ned i de kommende måneder, og det kan betyde at endnu flere operationer må udsættes. Operationer på Øjenafdelingen og Neurokirurgisk Afdeling i Nørrebrogade bliver ikke berørt.

– Det er en dybt ulykkelig situation for patienterne. Vi oplyser dem om deres rettigheder og muligheder, og vi gør alt for at hjælpe dem til at få en ny tid til operation hos os eller på et andet hospital. Flere andre hospitaler har allerede i dag lovet at hjælpe os og patienterne, siger Jørgen Schøler Kristensen i en pressemeddelelse.

Lider af personalemangel

På grund af opsigelser og langtidssygdom mangler Sterilcentralen ca. 16 medarbejdere, og de sidste weekender har ekstraindkaldt personale forsøgt at nå at vaske og sterilisere de mange vogne med urene instrumenter, som løb har hobet sig op i ugens løb.

Nu er situationen uholdbar, for der er instrumenter, som har ventet så længe på at blive rengjort, at det tager 3-4 gange så lang tid få dem vasket og steriliseret.

Der bliver løbende ansat nye medarbejdere i Sterilcentralen, men oplæringen tager nogle måneder, og derfor tager det tid, inden Sterilcentralen igen er oppe på fuld kapacitet. Aarhus Universitetshospital har kontaktet andre hospitaler og anmodet om assistance til at få steriliseret instrumenter og opereret patienter.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu