Kæmpekursfald for Novo Nordisk

11. februar 2013 11:16 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kæmpekursfald for Novo Nordisk
Billede mangler

Medicinalgiganten Novo Nordisk hamrede ned på fondsbørsen mandag morgen – da aktiemarkedet åbnede, blev Novo-aktien sendt ned med over 17 procent.

 

Efter den indledende panik rettede kursen sig en anelse – men det var alligevel kun et lillebitte plaster på det sår, investorerne er blevet tilføjet med den overraskende afvisning af to nye insulin-produkter i USA. Klokken 11 lå aktien i kursen 947, hvilket udgjorde et fald på 11,5 procent.

Et nedslag klokken 09:02 viste, hvor store beløb, det drejer sig om, når en kæmpekoncern som Novo Nordisk tager kursen sydpå. På det tidspunkt kostede en aktie 896 kroner. Fredag ved børslukningen kostede den 1.070 kroner, og kurstabet lød derfor på 16,3 procent. Børsværdien for virksomheden – alene målt på B-aktien – var dermed faldet med hele 79 milliarder kroner på et par minutter – og aktien var kursmæssigt slået tilbage til efteråret 2012.

Hele balladen skyldes, at Novo Nordisk søndag aften måtte meddele, at de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) endnu ikke vil godkende de præparater, der ellers var udset til at danne basis for en ny blockbuster inden for diabetesbehandling. FDA ønsker yderligere studier af midlerne Tresiba og Ryzodeg, der skal fastslå, om de giver en øget risiko for hjertekarsygdomme.

Meldingen kom som et chok, da begge er blevet godkendt i både EU og i Japan. I efteråret lød anbefalingen fra de amerikanske sundhedsmyndigheders ekspertkomite, at der skulle et yderligere studie til efter lanceringen – nu skal præparaterne inden en godkendelse testes på op til 9.000 patienter i en måske årelang proces, inden Novo for alvor kan slå tilbage på det allervigtigste marked.

På en telekonference mandag før børsåbning diskuterede Novo Nordisk-ledelsen sagen med aktieanalytikere fra flere finanshuse. Her forklarede blandt andet koncerndirektør Lars Rebien Sørensen, at virksomheden nu hurtigt vil forsøge at få foretaget de analyser, FDA kræver. Det der dog endnu uklart, hvor omfattende de studier præcist skal være, og hvad konsekvensen bliver.

Analytikere peger på, at et realistisk scenarie er, at produktlanceringen i USA vil blive forsinket flere år. Rædselsscenariet er, at det ender med en forsinkelse på op til fem år. Det ville give Novo Nordisks konkurrenter et enormt forspring på det amerikanske marked – et forspring den danske medicinalvirksomhed vil have svært ved at indhente.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu