Kæmpestor regning på vej til olieselskaberne

1. marts 2013 12:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kæmpestor regning på vej til olieselskaberne
Billede mangler

Nordsøaftalen står ved magt. Alligevel har regeringen valgt at skrue på skatteknapperne, og det betyder at olieselskaber, der opererer efter reglerne fra før 2003, vil blive præsenteret for en skattestigning.

 

Det meddeler statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og en række andre ministre til et pressemøde på Christiansborg fredag ved middagstid.

Selskaberne kommer fremover til at blive beskattet ens, og det vil hælde knap 28 milliarder kroner i statskassen. I dag er der forskel på, hvilke aftaler selskaberne opererer efter, men det bliver altså ændret, hvis det står til regeringen.

DONG Energy er et af de selskaber, der kommer til at mærke stigningen. Ifølge energiminister Martin Lidegaard kommer det statsejede energiselskab til at stå for omtrent 25 procent af den samlede skattestigning. Lidegaard understreger dog i den forbindelse, at der vil være tale om en glidende overgang for selskaberne, så de ikke fra det ene til det andet år kommer til at mærke det fulde slag af skattehammeren.

De virksomheder, der er en del af Dansk Undergrunds Consortium, DUC, slipper uden om aftalen.

Regeringen vil samtidig arbejde hårdt på at få hævet indvindingsgraden af nordsøolien til 29 procent. Provenuet fra olien skal bruges oprette en togfond på 27,5 milliarder kroner. Den skal virkeliggøre timemodellen mellem henholdsvis København, Odense, Aarhus og Aalborg – og det vil indebære en elektrificering af strækningen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu