Kæmpestor regning på vej til olieselskaberne

1. marts 2013 12:36 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kæmpestor regning på vej til olieselskaberne
Billede mangler

Nordsøaftalen står ved magt. Alligevel har regeringen valgt at skrue på skatteknapperne, og det betyder at olieselskaber, der opererer efter reglerne fra før 2003, vil blive præsenteret for en skattestigning. Olieselskaber med ret til udvinding i Nordsøen skal simpelthen sidestilles, sådan at de alle betaler lige stor meget til statskassen.

 

Det fortæller statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sammen med tre af hendes ministre på et pressemøde fredag middag i Statsministeriet. Pressemødet er kulminationen på regeringens længe ventede »serviceeftersyn« af den såkaldte Nordsøaftale, der handler om olie- og gasudvinding i Nordsøen.

»Konklusionen er klar: Nordsøaftalen fra 2003 har sikret en mere robust indtjening til staten. Nordsøaftalen står ved magt, og staten er bundet af den,« siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF).

Sammenlagt forventer regeringen en stigning i indtægterne på i alt 28 milliarder kroner frem til 2042.

Indtægterne fra Nordsøen er bundet af, at olieselskaberne investerer mere i indvindingen. Produktionen i felterne falder nemlig, og den er nu kun halvt så stor som i 2004. Lige nu henter selskaberne kun 26 procent af reserverne i undergrunden. Den andel skal øges til 29 gennem bedre brøndteknologi og ved at optimere infrastrukturen bag transporten af ressourcerne til raffinaderierne.

Blandt andet skal et nyt forskningscenter i olieteknologi klarer de opgaver, lover regeringen. Sammenlagt øger det værdien af reserverne i Nordsøen med 60 milliarder kroner.

»Hver eneste medarbejder ansat i oliesektoren kaster syv til otte medarbejdere af sig i serviceerhverv. Det har enormt gavnlige virkninger for hele samfundet,« siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (Rad. V).DONG Energy er et af de selskaber, der kommer til at mærke stigningen. Ifølge klima- og energiministeren kommer det statsejede energiselskab til at stå for omtrent 25 procent af den samlede skattestigning. Lidegaard understreger dog i den forbindelse, at der vil være tale om en glidende overgang for selskaberne, så de ikke fra det ene til det andet år kommer til at mærke det fulde slag af skattehammeren.

De virksomheder, der er en del af Dansk Undergrunds Consortium, DUC, slipper uden om aftalen.Provenuet fra olien skal bruges oprette en togfond på 27,5 milliarder kroner. Den skal virkeliggøre timemodellen mellem henholdsvis København, Odense, Aarhus og Aalborg – og det vil indebære en elektrificering af strækningen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu