ANNONCE

Kæmpestort underskud

7. juli 2020 10:21 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Bang & Olufsen blev grundlagt i 1925 i Struer af to unge ingeniører - Peter Bang og Svend Olufsen. Firmaet har de senere år mistet mange penge.

Kæmpestort underskud
Bang & Olufsen har økonomiske problemer, der ikke er blevet mindre med coronavirus. Foto: Scanpix

Udbruddet af coronavirus har tildelt Bang & Olufsen store økonomiske tæsk. I marts, april og maj er selskabets salg faldet med tæt på 40 procent, mens der på bundlinjen har været et tab på 135 millioner kroner. Det fremgår af selskabets regnskab for perioden tirsdag.

– Det har været et skuffende år for Bang & Olufsen, siger topchef Kristian Teär i en kommentar til regnskabet.

Han peger på, at selskabet var i gang med en omstilling, da virusudbruddet satte ind og satte en stopper for den udvikling. Udbruddet af coronavirus har haft store konsekvenser får B&O, der har måttet sælge aktier for at få flere penge i kassen.

Det har indbragt yderligere 356 millioner kroner til at forsøge at komme oven på igen efter coronakrisen.

– Med vores nye strategi er vores mål at løse nogle af de fundamentale problemer i vores kerneforretning og sikre, at vi igen bliver lønsomme, siger Kristian Teär.

De tørre tal

I de tre måneder, der er fjerde og sidste kvartal i B&O’s skæve regnskabsår, omsatte selskabet for 377 millioner kroner.

De har sat punktum for et yderst udfordrende regnskabsår for B&O, der langt fra er blevet, som selskabet havde ventet.

Fakta

Bang & Olufsen

Historien om Bang & Olufsen begynder med to unge ingeniører i Struer i 1925.

Siden er det gået op og ned for virksomheden, der producerer lyd- og fjernsynssystemer, og i dag har butikker mange steder i verden.

De seneste år har selskabet ikke haft det nemt, og tirsdag har selskabet kunnet fortælle om et tab på 135 mio. kr. i marts, april og maj.

Læs mere om hvor designklenodiet stammer fra her:

* Bang & Olufsen blev grundlagt i 1925 i Struer af to unge ingeniører, Peter Bang og Svend Olufsen.

* De første produkter var højttalere og mikrofoner. Siden er radioer, grammofoner, TV-apparater, telefoner og stereoanlæg kommet til.

* Den første store succes kom i 1929, da de to ingeniører fik skabt en radio, der kunne modtage strøm direkte fra stikkontakten i stedet for at være drevet af batterier.

* Bang & Olufsen lagde fra begyndelsen vægt på designet, og gennem årene har nogle af selskabets produkter fået ikonstatus. Nogle har været udstillet på kunstmuseet MoMa i New York.

* Op gennem 1960’erne satte selskabet fart på eksporten, og i 1970’erne fik Bang & Olufsen for alvor slået sig fast som leverandør til et købestærkt segment.

* Virksomheden har samtidig haft svært ved at tjene penge og har i perioder haft store underskud på bundlinjen. I det seneste fulde regnskabsår, 2018/19, fik B&O dog sit første reelle overskud i flere år.

* De senere år har Bang & Olufsen solgt dele af forretningen fra for igen at koncentrere sig om den klassiske forretning med lyd- og fjernsynssystemer til forbrugerne.

Kilder: Bang & Olufsen, Aarhus Universitet, Ritzau.

I perioden er selskabets salg faldet med tæt på 30 procent. Da regnskabsåret blev indledt, havde B&O stillet investorerne en encifret vækst i salget i udsigt.

Dansk industri lider

Udbruddet af coronavirus har generelt sat en kæp i hjulpet på produktionen i den danske industri. Den har nået det laveste niveau siden september 2017, efter at produktionen i maj er faldet tre procent fra april. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Bunden kan dog være nået for nu. Det vurderer Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

– Et lys i en ellers mørk tid er, at forventningerne til fremtiden i industrien er forbedret markant, skriver han i en analyse.

Det bemærkes dog, at den danske industri endnu ikke er påvirket i samme grad som lande, der normalt sammenlignes med. Det kan dog ifølge Danmarks Statistik skyldes sammensætningen af industrien i Danmark, hvor medicinalindustrien fylder meget. Der kan dog anes mørke skyer i horisonten, vurderer Danmarks Statistik:

– Det kan dog frygtes, at nedturen i USA og det øvrige Europa vil ramme den danske industri, idet USA, Tyskland, Sverige og Storbritannien stod for cirka 39 procent af den danske vareeksport i april måned, skriver DST.

Industriproduktion beskriver i virksomhedernes faktiske aktiviteter og er et pejlemærke for udviklingen i dansk økonomi.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu