Kærestevold kan udøves på sociale medier

14. marts 2013 06:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kærestevold kan udøves på sociale medier
CIA får omkring 5 milioner tweets hver dag.

Sociale medier og mobiltelefoner kan gøre mange ting lettere i hverdagen, men de kan også have den modsatte effekt. Et nyt forskningsprojekt viser, at netop moderne teknologi som mobiltelefoner og sociale medier kan være med til at øge den sociale kontrol i voldsramte kæresteforhold blandt unge mennesker.

 

»De gennemgående mønstre er den sociale kontrol, der gør sig gældende. En problemstilling, der er til stede i de her forskellige kæresteforhold, er jalousi, en meget dominerende jalousi. Jalousi bunder i en positiv følelse, nemlig kærlighed, men det, de i virkeligheden udfolder, er social kontrol under dække af jalousi,« siger Inger Glavind Bo, lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.

Hun har således skrevet bogen »Det sker ikke for mig«, hvor 12 unge kvinder mellem 16 og 24 år fortæller om deres oplevelse med kærestevold.

»Det nye er den måde, det kan praktiseres på, og det er meget via de sociale medier. Den måde, den mandlige kæreste kan kontrollere kvinden på, er via de sociale medier og via kvindens mobiltelefon. Mobiltelefonen er mange gange kvindens kontakt til hendes sociale netværk, og ved at tjekke det og tjekke hendes SMSer og opkald, er det en måde at kontrollere hende på,« siger Inger Glavind Bo.

»Den digitale vold er en meget gennemgående problemstilling hos de kvinder, jeg har snakket med.«

Et eksempel fra bogen er en 19-årig kvinde, hvis kæreste hele tiden vil vide, hvor hun er, og som hun således skal holde opdateret via sin mobiltelefon.

»På den måde giver mobiltelefonen mulighed for at holde kvinden i meget kort snor,« siger Inger Glavind Bo.

»En anden gør det, at han ringer op og fortæller, at han er meget ked af det, hver gang hun er ude, og hvor han truer med vold mod sig selv. Han kan også finde på at være selvdestruktiv, når han er sammen med hende, simpelt hen for at vise, hvor ondt det gør, at han ikke har magten over hende,« siger hun.

Og der kan være flere årsager til, at kvinderne ikke siger fra over for den såkaldt digitale vold, som er en form for psykisk vold.

»Spørgsmålet er altid, hvorfor de ikke går, men også, hvorfor de ikke siger fra over for denne her sociale kontrol. Mange gange kommer den lige så stille, den intensiveres efterhånden, og så lægger de ikke mærke til det. I udgangspunktet kan det være, de synes, det er OK, og så bliver det måske intensiveret,« siger Inger Glavind Bo, der understreger, at kvindernes alder også spiller ind.

»I og med, at kvinderne er så unge, har de måske ikke andre kæresteerfaringer, og det har konsekvenser for, hvor meget de har at stå imod med. De er i tvivl om, hvad et godt kæresteforhold er, og hvad er ikke i orden,« siger hun.

»Så er der også relationen til forældrene, som også er noget særligt for de her unge, for mange af dem bor hjemme. Mange gange er forældrene tætte på til at hjælpe, men teenageårene er en opbrudstid, hvor man gør op med sine forældre, og det kan være med til at skubbe kvinden over i kærestens arme.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu