Kairo summer af valgfeber

23. maj 2012 07:23 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kairo summer af valgfeber
Billede mangler

– Felool!, råber en kvinde og river grinende en af de valgbrochurer i småstykker, som en mand netop har lagt foran hende.
På et andet af de små plastikborde uden for café Zahret el-Bustan smiler tidligere premierminister Ahmed Shafiq op fra forsiden af det glittede papir.
Den 53-årige billedhugger Sherif Abdelbadeie ved nabobordet siger, at han absolut heller ikke stemmer “felool”, det vil sige på medlemmer af Egyptens gamle regime.
I det hele taget var det spild af tid at stemme ved præsidentvalg under Hosni Mubaraks styre, for der blev fusket massivt med stemmesedlerne, forklarer han.
Men onsdag vil han stemme på Khaled Ali, en af de præsidentkandidater der hævder at ville forsvare den revolution, der skubbede Mubarak fra tronen sidste år.
– Jeg ved godt, at Khaled Ali ikke har en chance for at blive valgt, erkender Sherif Abdelbadeie.
– Men jeg føler sådan en lettelse indeni over at kunne stemme på den, jeg deler overbevisning med, smiler han.
På en anden café i Talat Harb-gaden sidder Hoda Shawfik og drikker et glas sød te. Klokken er tæt ved midnat, og så længe caféen er åben, vil Hoda sidde her og tænke.
Her kan hun mærke pulsen fra den nærliggende Tahrir-plads, så her vil hun sidde og forsøge at beslutte sig for en af de 12 kandidater, siger hun.
– Jeg vil stemme på en, der støtter revolutionen. Det er der tre eller fire, der gør, mener den 53-årige regnskabsmedarbejder.
– Jeg vil sikkert tænke over det hele natten, lige indtil jeg står i stemmeboksen i morgen tidlig.
Hoda Shawfik er ikke den eneste, der har haft svært ved at vælge mellem kandidaterne. For en uge siden viste meningsmålinger, at omkring hver tredje ikke har besluttet sig.
Men det, der for alvor holder den spinkle kvinde med brillerne vågen, er tanken om, at valget i bund og grund ikke er retfærdigt.
– Det kører efter Mubaraks spilleregler. Det er hans valglov, og både medier, regering og forfatning arbejder alle imod revolutionen, mener hun.
Mens folk i denne del af Kairo for manges vedkommende støtter sekulære kandidater på venstrefløjen, høster de religiøse kandidater opbakning i de fattigere kvarterer og uden for storbyerne.
Blandt favoritterne til at vinde første valgrunde er den moderate islamist Abdel Moneim Abol Fotouh og Det Muslimske Broderskabs kandidat, Mohammed Mursi. På den sekulære fløj betragtes – foruden Ahmed Shafiq – også tidligere udenrigsminister Amr Moussa som en af vælgernes foretrukne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu