ANNONCE

Derfor skal du drikke varm kakao

28. november 2020 14:57 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Et nyt studie peger på, at flavanoiderne fra kakao kan være med til at få din hjerne til at yde bedre.

Ender man i pressede situationer, kender de fleste til, at man bliver kort for hovedet. Netop det scenarie er på en måde omdrejningspunkt for et nyt studie.

For britiske og amerikanske forskere står bag en undersøgelse af, om det kemiske stof flavanoider i kakao kan være med til øge hjernens ydeevne.

I visse tilfælde blev det bekræftet, at en kop kakao med ekstra flavanoider kan få din hjerne til at yde bedre i pressede situationer, skriver Daily Mail.

Kun mandlige deltagere

Studiets formål var på baggrund af tidligere studier om flavonoider, at finde frem til, om flavonoider kan være med til at forbedre hjernens vaskulære funktioner, altså hjernens blodomløb, og kognitive ydeevne.

I undersøgelsen deltog 18 mænd i alderen 18 til 40 år. Til fælles havde deltagerne, at de ikke røg, ligesom at de ikke led af hjerne-, hjerte-, blod- eller respiratoriske sygdomme. Kvindelige deltager blev fravalgt, da deres hormoner vurderes til at kunne forpurre resultaterne.

Deltagerne blev testet af to omgange. En gang hvor de fik kakao med et øget flavonoidniveau, samt en gang hvor niveauet blev sat ned.

Forskerne brugte det, der kaldes en dobbelt blind-metode, hvor hverken deltagere eller forskere vidste, hvilken type kakao deltagerne havde fået.

Frontallap under lup

To timer efter at deltagerne havde drukket deres kakao, blev de bedt om at udføre en vejrtrækningsøvelse, hvis formål er at udfordre blodtilførslen til hjernen. Det er en standardprocedure, når hjernens blodomløb skal tjekkes.

Øvelsen gør, at hjernen optager mere ilt, ligesom at hjernen også udskiller mere kuldioxid.

Herefter blev der brugt en særlig metode til at måle den øgede iltoptag i hjernens frontallap. Det er med til at give en indikation af, hvor godt hjernen er udstyret til at forsvare sig selv mod overskydende kuldioxid.

Hjernens frontallap er en vigtig spiller, når der skal planlægges, tages beslutninger, eller når man skal ændre sin adfærd.

Vejrtrækningsøvelsen udførte deltagerne både før og efter, de drak kakao ved hver af de to forsøg.

Efterfølgende blev de 18 deltagere stillet over for en række kognitive test, hvor de blandt andet skulle håndtere modstridende kommandoer. Det var eksempelvis noget i stil med at ordet lilla stod med grøn farve, men at deltagerne skulle sige farven og ikke ordet.

Øget ydeevne

Flavanoider er en form for antioxidant, der findes i frugt og grønt. Det er blandt andet det, der er med til at give frugt og grønt deres farve.

Flavanoider findes naturligt i kakao, men når der tilføjes flere flavanoider viste studiet, at det øger hjernens ydeevne hos de fleste af deltagerne. Faktisk var hjernens iltoptag mere end tre gange så højt, end når deltagerne drak kakao med et lavt indhold af flavanoider.

De kognitive opgaver blev ligeledes udført korrekt 11 procent hurtigere.

Dog viste studiet også andre ting. Nemlig at det kun havde en effekt på de virkelige svære kognitive opgaver, mens det ingen havde på de lettere.

– Vi kan sammenligne det med vores resultater om forbedret iltning af blodet; Hvis du bliver mere udfordret, har din hjerne brug for et højere niveau af ilt for at kunne klare udfordringen, siger Dr. Rendeiro, der er en af forskerne bag studiet.

Hos fire af deltagere kunne forskerne dog ikke se noget resultat af flavanoid-kakaoen. Men det forklares med, at de fire i forvejen havde et ret høj iltoptag.

Forskerne har peget på, at det kan indikere, at de personer, der er i meget god form, ikke oplever, at hjernens ydeevne forbedres ved indtag af flavanoider.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu