Kakerlakker snart næsten umulige at slå ihjel

4. juli 2019 09:35 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Kakerlakker er gode - og også bedre end man hidtil har troet - til at udvikle resistens over for gift.

Kakerlakker snart næsten umulige at slå ihjel
Dårligt nyt. Gift er dårligere, end vi troede.
Del:

Forskere fra det amerikanske universitet Purdue University har gjort en opdagelse, der nok kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på mange mennesker.

For det viser sig, at kakerlakker er svære at slå ihjel. Og også sværere at slå ihjel, end man hidtil har troet. Det skriver CBS News på baggrund af forskernes arbejde, der er publiceret i Scientific Reports.

Forskerne har udført deres forsøg på den art af kakerlakker, der hedder tysk kakerlak. Det er langt den mest almindelige, også herhjemme. Den kan bære på en række ulækre og farlige bakterier som salmonella, e.coli og enterokokker.

Insektgift – nej tak

Hidtil har forskellige insektgifte været langt det mest effektive våben i bekæmpelsen af kakerlakkerne.

Men forskernes undersøgelser viser, at kakerlakker er endog meget gode til at udvikle resistens mod insektgifte. Og resistensen går i arv.

Det har forskerne fundet ud af ved at bruge tre forskellige insektgifte mod forskellige kolonier af kakerlakker, de har fået i huse i de amerikanske stater Indiana og Illinios.

Man prøvede tre forskellige ting – at give dem én insektgift, en blanding af tre forskellige insektgifte og kun at give dem ét stof fra én insektgift – og det sidste var det eneste, der virkede.

Det virkede dog kun, hvis kakerlakkerne i kolonien ikke i forvejen var særligt resistente.

Forskerne konkluderer i deres artikel, at resultatet er nærmest skræmmende:

– Samlet set gør det uventet dårlige resultat af hovedparten af studiets metoder (til insektbekæmpelse, red.), at de faktisk bliver mere resistente i løbet af 4-6 måneder, skriver forskerne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu