ANNONCE

Kamp mod løndumping forvirrer kommuner

29. oktober 2013 12:15 | Af: Ritzau Fokus
 
Kamp mod løndumping forvirrer kommuner
Kampen mod social dumping på kommunale udbud via klausuler giver panderynker lokalt. Foto: Colourbox

Kampen mod social dumping på kommunale udbud via klausuler giver panderynker lokalt.

Kampen mod social dumping på kommunale udbud via klausuler giver panderynker lokalt. Foto: Colourbox

Der er stor usikkerhed i landets kommuner om, hvordan specifikke lønkrav mod social dumping ved byggerier skal håndhæves.

Udbedringen af taget på den lokale skole skal udføres under ordnede forhold for håndværkerne.

Det mener landets kommuner, som mange steder er i gang med indføre krav om løn- og arbejdsvilkår, når de sender udbudsmateriale af sted, skriver Berlingske Business.

Avisen har foretaget en rundspørge blandt landets borgmestre, som viser, at et flertal vil indføre det såkaldte kæde-ansvar, som betyder, at der er indbygget arbejdsklausuler om at følge det danske lønniveau, hvilket alle underleverandører så skal følge.

Men rundspørgen viser også, at ingen kommuner ved, hvad den slags krav præcist vil indebære.

Et eksempel er, at det er uklart for udenlandske virksomheder, hvorvidt de skal betale arbejdsmarkedspension til en dansk pensionskasse, når de også betaler det i hjemlandet. Der er også uklarhed om, hvorvidt virksomhederne kan nøjes med at overholde overenskomsternes mindsteløn.

Det har fået Brøndby Kommune til at bede om assistance fra Københavns Kommune, da deres egen undersøgelse af området via et revisionsfirma ikke gav noget klart svar.

Hos LO mener man, at kommunerne sagtens kan stille krav uden at bryde EUs lovgivning.

– Selvfølgelig kan det offentlige stille krav om ordentlig løn. Der er jo kommuner, som allerede har klausuler uden problemer, siger Lizette Riisgaard, der er næstformand i LO til Berlingske Business.

I Dansk Arbejdsgiverforening er man heller ikke i tvivl. Men her mener man omvendt, at klausulerne i er i strid med EU-reglerne.

– Lønforhold er et anliggende for arbejdsmarkedets parter, og det er en dårlig idé at gemme sig bag klausuler af frygt for konkurrence, siger Flemming Dreesen, som er ansættelsesretschef i Dansk Arbejdsgiverforening til Berlingske Business.

Dog kan hjælpen være på vej, da Beskæftigelsesministeriet og parterne er på trapperne med en vejledning om, hvordan klausulerne bør fortolkes.

Newspaq

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu