Kampen om Ruhr-området

8. marts 2013 14:43 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kampen om Ruhr-området
Billede mangler

Kevin Grosskreutz blev spurgt, hvad han ville gøre, hvis han havde en søn, der blev fan af Schalke 04.

 

– Undersøge mulighederne for bortadoption.

Schalke 04 – Borussia Dortmund er med afstand Bundesligaens tungeste lokalopgør og trækker tråde tilbage til 1925 og minearbejdernes indbyrdes rivalisering i Ruhr-området i et Tyskland mellem to verdenskrige.

Så Dortmunds Grosskreutz’ holdninger flugter lige ind i hjertekulen på klubbens sort-gule fans, der de senere år har haft betragteligt mere at juble over end lørdagens kongeblå værter.

– Schalke 04 er på brutal vis blevet overhalet af Dortmund, siger den tidligere danske landsholdsspiller Bjarne Goldbæk med fortid som spiller i netop Schalke 04.

Den nuværende FIFA-agent er bosat i Tyskland og har fulgt Dortmunds eksplosive udvikling på tætteste vis.

– I 2005 var Dortmund tæt på konkurs. Nu har de været tyske mestre to gange, har en sund økonomi og spiller noget af det bedste fodbold i Europa, forklarer Bjarne Goldbæk.

Dortmund vandt Champions League i 1997, men bare seks år senere styrtdykkede klubbens aktier med 80 procent på Frankfurter Wertpapierbörse. Det store Westfalenstadion måtte sælges, og ydmygelsen var total, da klubledelsen i desperation lånte 15 millioner kroner af FC Bayern München til de rullende lønudgifter.

I dag har Dortmund overhalet Schalke 04 som den naturlige førsteudfordrer til FC Bayern München. En rolle som Schalke 04 gerne vil erobre tilbage på sigt, men lige nu og her SKAL kampen mod rivalerne sikre tre point til hjemmeholdet, hvis de skal hænge på i kapløbet om Bundesligaens fjerdeplads, der udløser kvalifikation til Champions League.

– Det er det helt store kortsigtede mål. Schalke skubber konstant store gældsposter foran sig og er på den måde afhængig af at deltage i Champions League, siger Bjarne Goldbæk.

Bundesligaens tre sikre pladser i den lukrative turnering går til FC Bayern München, Borussia Dortmund og Bayer Leverkusen. Schalke 04 må se frem til et hundeslagsmål med seks andre hold om fjerdepladsen – fire point adskiller de syv hold, der realistisk set kan slutte som nummer fire.

Næste skridt for Schalke 04 bliver herefter ’den store løsning, som trænerposten omtales i tysk presse. Den nuværende træner Jens Keller skal med 99 procent sikkerhed erstattes af en mere langtidsholdbar løsning til sommer. Her spøger navne som Roberto Di Matteo, Mainz’ træner Thomas Tuchel og tilmed den danske landstræner Morten Olsen.

– Schalke 04 har Tysklands bedste junior og ynglingehold. De skal bruge en træner, der kan få implementeret talenterne på førsteholdet, men kravet om succes er så stort, at det presser ledelsen til hurtige og ikke altid de rigtige løsninger. De skal finde den helt rigtige træner til næste sæson, siger Bjarne Goldbæk.

Tysk fodbold ser disse dage en toneangivende tendens inden for talentudvikling som Europas bedste på området kombineret med den meget aggressive pres-spilsfilosofi, der præger Bundesligaen. Det vejer derfor tungere for Schalke-ledelsen at satse på klubbens egne unge frem for at shanghaje spillere i udlandet, som ellers har været succesmodellen i England og Premier League.

De tyske klubber føres efter 50 plus én-princippet, der sikrer klubforeningen ejerskabet og står som værn mod udenlandske investorer.

– Tyskerne ser Premier League som det helt store skræmmebillede. Her kan man lukke ti års økonomiske hul ved at lade en sheik købe sig ind og smide et stort millionbeløb, og så er den klaret. Det vinder ikke respekt i Tyskland. Her er der en stor selvtillidsfølelse og stolthed omkring styrken af egen talentudvikling, og den bølge vil og skal Schalke 04 også være med på, siger Bjarne Goldbæk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu