ANNONCE

Kampklar fødselar

18. oktober 2020 07:05 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Det lå ikke i kortene, at Jean-Claude Van Damme skulle blive filmstjerne, da han som ung var en lovende kickbokser. Søndag den 18. oktober fylder han 60 år.

Kampklar fødselar
"The Muscles from Brussels" er mest kendt for actionfilm, men spillede i 2008 en primært fiktiv udgave af sig selv i dramafilmen "JCVD". Her er Jean-Claude Van Damme fotograferet til MTV Movie Awards i Los Angeles i 2012. - Foto: Danny Moloshok/Reuters.

Fra en lovende karriere som professionel kickbokser i Bruxelles til en af 1990’ernes største actionstjerner i Hollywood.

Den belgiske skuespiller Jean-Claude Van Damme har prøvet lidt af hvert, og søndag den 18. oktober fylder muskelbundtet med kælenavnet “The Muscles from Brussels” 60 år.

Artiklen fortsætter under videoen

Netop hans kampsportsevner og muskler gjorde ham til et hit i Hollywood.

Han slog efter et par små roller for alvor sit navn fast i 1988 i actionfilmen “Bloodsport”. Her spillede han en amerikansk soldat, der – med tyk europæisk accent – deltager i en ulovlig kampsportsturnering i Hongkong.

Filmen blev en stor publikumssucces, og pludselig var Jean-Claude Van Damme et eftertragtet navn til actionfilm på linje med Chuck Norris og Steven Seagal, der også begge havde baggrund som kampsportsudøvere.

– Jeg ville finde en ny actionstjerne, der også var damernes ven. Jean-Claude appellerer både til kvinder og mænd.

– Han er en amerikansk helt, der kæmper for retfærdighed og banker skurkene, sagde filmens producer i et interview med avisen Chicago Tribune i 1989.

Professionel

Hverken Chuck Norris eller Steven Seagal kan dog prale af en professionel karriere inden for kampsport.

Det kan Jean-Claude Van Damme, der tilbage i slutningen af 1970’erne og starten af 1980’erne havde 19 professionelle kickboxing-kampe, hvor han vandt de 18.

Han stoppede sin karriere brat i 1982 og tog til Los Angeles for at jagte drømmen som Hollywood-stjerne.

Efter sit gennembrud lavede Jean-Claude Van Damme igennem 1990’erne den ene actionfilm efter den anden, hvor han typisk fremviste sine kampsportsevner og gerne havde en scene, hvor han gik i split.

Det gjorde han også for Volvo i en berømt og prisvindende reklame fra 2013, hvor han går i split mellem to kørende lastbiler.

Statue i kampposition

Tilbage i Bruxelles står der i dag en statue af Jean-Claude Van Damme i kampposition. Den blev opført i 2012 til ære for den lokale skuespiller, der blev en succes i Hollywood.

Privat er han gift for anden gang med Gladys Portugues, og de har to børn, mens han har et andet barn med en tidligere kone.

Han har talt åbent om sin diagnose som bipolar og har også kæmpet med et kokainmisbrug, mens han var på toppen af sin skuespilkarriere.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu