Kan brænde dit hjem ned: En ud af 10 danskere gør dette

24. december 2016 11:19 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Hver femte dansker har en uoriginal oplader til sin mobiltelefon. Det kan være hamrende farligt. Godt halvdelen lader den nemlig op om natten.

Kan brænde dit hjem ned: En ud af 10 danskere gør dette
Det er med at passe på, når du bruger uoriginal elektronik. Arkivfoto: Scanpix

Hver femte dansker ejer – og bruger – en uoriginal oplader til sin mobiltelefon. Godt halvdelen af dem oplader telefonen om natten, og bruger de her den uoriginale oplader, kan det blive en flammespændt oplevelse.

Tallene stammer fra en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring, som firmaet har fået lavet, efter Sikkerhedsstyrelsen tidligere på året gik til kamp mod netop uoriginal opladere efter flere voldsomme episoder med stød og brand.

I oktober modtog Sikkerhedsstyrelsen flere frivillige tilbagekaldelser af netop opladere, der pludselig og uforvarende kunne give elektrisk stød og opladere, der kan overophede og dermed være årsag til kraftig varmeophedning og eventuelt bryde i brand.

– Det er virksomhedernes ansvar, at de opladere, der sælges i Danmark, er sikre. Der er desværre noget, der tyder på, at alt for mange virksomheder ikke lever op til det ansvar. Derfor går vi nu i gang med en kontrolindsats, sagde Mette Cramon, kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen, tilbage i oktober, da styrelsen gik i gang med at kortlægge brugen af uoriginale opladere.

Rystende tal

Hos Gjensidige Forsikring, der har fået foretaget undersøgelsen, er det rystende, at mere end hver 10. dansker oplader sin telefon om natten med en uoriginal oplader.

– Det undrer mig meget, at så mange fortsat har uoriginale opladere, som har vist sig deciderede farlige. Vi har haft flere sager med brande i elektronik, hvor opladere har været skyld i antændelsen. Hvis der er en fejl i opladeren, eller materialet ikke er brandhæmmende, kan den antænde sig selv og andet brandbart i nærheden. Ligger man og sover, er der stor risiko for, at man ikke opdager antændelsen. Og det kan ende fatalt, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Problemet med de ikke-originale opladere er oftest, at de ikke lever op til de sikkerhedskrav, der stilles til den type elektronik.

Undersøgelsen, tallene bygger på, er foretaget blandt 1062 repræsentativt udvalgte danskere af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i oktober 2016. Her under kan du se flere gode råd til, hvordan du undgår brand i opladeren.

Fakta

Det kan du gøre for at undgå problemer med opladning

  • Brug en oplader, som passer til det, der skal lades op.
  • Tjek at stik og ledning ikke har synlige skader, før du tilslutter opladeren.
  • Læg ikke opladeren på et brandbart underlag, f.eks. i sofaen eller sengen.
  • Dæk ikke opladeren til, så den bliver overophedet.
  • Tjek, at opladeren ikke bliver meget varm under opladningen.
  • Lad ikke op om natten, hvor du ikke kan holde øje med opladeren.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu