ANNONCE

Kan du stole på symptomer på coronavirus?

12. oktober 2020 15:36 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

En omfattende engelsk undersøgelse indikerer, at de kendte symptomer på covid-19, er en dårlig markør.

Kan du stole på symptomer på coronavirus?
Hvis alt for få smittede med covid-19 faktisk oplever symptomer, kan man så bruge dem til noget? Genrefoto.

Hvis du har hørt om coronavirus covid-19, har du formentlig også hørt om de symptomer på sygdommen, du bør holde øje med.

Noget tyder dog på, at der er et problem med de anerkendte symptomer, såsom tør hoste, feber og vejrtrækningsbesvær. Det er nemlig langt fra alle, der er smittet med covid-19, der faktisk oplever symptomerne.

Newsbreak.dk skrev den 7. oktober om en stor dansk undersøgelse, hvor 6000 borgere blev testet for antistoffer mod covid-19, og dengang forlød det fra Statens Serum Institut, at en del danskere, der har været smittet med sygdommen, ikke selv har bidt mærke i det.

Få udviste symptomer

Det samme spor bevæger man sig i hos Aarhus Universitet. Universitetet skriver i en pressemeddelelse, at en omfattende engelsk befolkningsundersøgelse indikerer, at symptomer på covid-19 er en dårlig markør for, om man faktisk har været ramt af sygdommen.

Bag undersøgelsen står blandt andet Irene Petersen, visiting professor ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitet, som til daglig er professor i Epidemiology and Health Information ved UCL, University College i London.

Irene Petersen fortæller, at Englands “Office for National Statistics” hvert uge samler data fra tilfældigt udvalgte husstande i England. Deltagerne er blevet udspurgt og testet for covid-19. 36.061 deltog i testen, og resultatet på undersøgelsen viste, at ud af 115 personer, der blev testet positive for covid-19, udviste 88 af dem ingen symptomer.

“Jeg blev overrasket, da tallene viste, at mere end tre fjerdedele ikke havde symptomer den dag, de blev testet. Det er muligt, at nogle af dem senere fik symptomer, men det ved vi ikke”, siger Irene Petersen i pressemeddelelsen.

Undersøgelsen ligger i forlængelse af andre, der alle indikerer, at det langt fra er alle, der smittes med covid-19, der faktisk opdager det. Irene Petersen mener, at det bør føre til overvejelser om fremtidens måder at teste på-

“Så vi argumenterer for, at man i højere grad bør overveje det, der kaldes overvågningstests, fordi vi ved, at nogle grupper er mere udsatte end andre. Det kunne fx være en test af alle, der arbejder på et slagteri eller en test af alle universitetsstuderende, inden de tager hjem for at holder juleferie sammen med familien”, siger Irene Petersen i pressemeddelelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu