ANNONCE

Kan koste liv: 9/10 slagtesvin havde bakterie

4. marts 2019 20:26 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

En stikprøvekontrol ramte plet rigtig mange gange.

Kan koste liv: 9/10 slagtesvin havde bakterie
MRSA trives fint hos danske grise. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

I løbet af 2018 undersøgte udsendte fra Fødevarestyrelsen danske slagtesvin for husdyr-MRSA, og resultatet var ganske klart; 9 ud af 10 undersøgte svinebesætninger var ramt af bakterien. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Man har undersøgt svind i stalde, frilandsgrise og økologiske grise, og hos de to sidstnævnte fandt man MRSA i 20% af besætningerne. Ifølge Fødevarestyrelsen peger undersøgelsen på, at den resistente bakterie er lige så udbredt i dag som i 2015.

Ritzau skriver, at det er problematisk, hvis svækkede mennesker bliver smittet med MRSA. Hvis bakterien bliver båret ud af stalden og ind på hospitalet, kan den i værste fald koste patienters liv, fortæller Stig Mellergaard, dyrlæge og chefkonsulent i Fødevarestyrelsen, til Ritzau.

Dyrt at fjerne

Problemet med bakterien er, at den er svær at komme af med. Det vil koste et “tocifret milliardbeløb” bare at prøve at slippe helt af med MRSA. Udfordringen ligger derfor i at holde bakterien blandt de smittede dyr.

– Der er indført tvungen vask, når man forlader svinebesætningen, og alle, der arbejder med svin, skal gennem et e-læringskursus. Det har vi gjort for at sikre, at bakterien ikke kommer ud af stalden, siger Stig Mellergaard til Ritzau.

(Artiklen fortsætter under fakta-boksen.)

Fakta

Hvad er MRSA?

MRSA står for Methicillin resistente Staphyloccocus aureus. Bag det kringlede navn gemmer sig dog en ret almindelig bakterie:

– MRSA er en resistent variant af den hele almindelige stafylokok-bakterie, som 30 til 50 procent af alle danskere render rundt med i næsen, siger Robert Leo Skov, overlæge og områdechef for Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne

– De fleste, der smittes med MRSA vil være raske smittebærere. Det betyder, at de har bakterien på sig, typisk i næsen og på huden men mærker ikke noget til den og har ikke tegn på infektioner.

Når der opstår infektioner med MRSA, vil de typisk vise sig som infektioner i huden, for eksempel som børnesår og bylder. MRSA infektioner skal på grund af bakteriernes resistens behandles med specialantibiotika.

MRSA er altså en lidt mere ”besværlig” bakterie, fordi den ikke kan behandles med almindelige antibiotika. Den opfører sig som en normal stafylokok.

– Stafylokokker gør os ikke noget, hvis vi har hele (intakte) slimhinder og hud. Stafylokokken tager fat, hvis den kommer ind under huden – for eksempel ved brystbetændelse, eller hvis man stikker sig på en rosentorn i haven, eller slår sig så hud-barrieren brydes – så er der skabt indgangsport til bakterien.

– Den ses i alle aldre, men hos svækkede kan det give alvorlige infektioner. Det ses ofte hos ældre mennesker, som i forvejen har et svækket immunforsvar.

Alvorsgraden afhænger altså af, hvor stærkt et immunforsvar, man har.

Man kan bære rundt på den i lang tid. Bærertilstanden fjernes med en speciel antibiotika-creme.

Den smitter ved tæt, tæt kontakt – mellem familiemedlemmer eller på sygehuse.

Opdager man MRSA på et sygehus, vil man i første omgang skærpe hygiejnen – håndvask er helt essentiel.

– Det giver sig selv, at vi vil ikke have bakterierne spredt på sygehusene.

Miljø- og fødevareminister Jakob Elleman-Jensen (V) vil se nærmere på den seneste stikprøve og har videresendt den til veterinærmedicinske ekspertråd, der vil komme med deres anbefaling.

– Når anbefalingerne foreligger, vil jeg selvfølgelig drøfte med Folketingets partier, hvordan vi fremover skal tilrettelægge indsatsen mod antibiotikaresistens i landbruget, siger ministeren i et skriftligt svar.

Formålet med stikprøvekontrollen er at kortlægge spredningen inden for dyrearten, således at der kan gribes ind med forbyggende tiltag, hvis det er nødvendigt.

Husdyr med MRSA-bakterier forårsager ikke sygdom hos husdyrene. Smitten via kød vurderes af eksperterne til at være begrænset og kan forebygges ved almindelig køkkenhygiejne.

Bakterierne kan blive overført fra dyr til mennesker ved direkte kontakt, men smitter kun sjældent fra menneske til menneske.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu