Kandidat anklaget for krigsforbrydelser fører i Kenya

5. marts 2013 11:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kandidat anklaget for krigsforbrydelser fører i Kenya
Billede mangler

KENYA: Med en tredjedel af stemmerne optalt i det kenyanske præsidentvalg, ser det ud til, at den krigsforbryderanklagede kandidat, Uhuru Kenyatta, fører foran sin nærmeste rival, den nuværende premierminister Raila Odinga.

 

Ifølge BBC blev mindst 19 personer dræbt under mandagens valghandling, flest i kystregionen, men skønt drabene kastede en skygge over valgdagen, forløb den relativt fredeligt den forudgående frygt taget i betragtning.

Testen på stemningen i befolkningen kommer, når valgresultatet foreligger, hvilket ventes at ske onsdag.

Efter det sidste præsidentvalg i 2007 blev 1.220 mennesker hakket ihjel, skudt eller på anden måde dræbt i efterfølgende optøjer, der også sendte 700.000 indbyggere på flugt, efter at Raila Odinga beskyldte den nu afgående præsident Emilio Kibaki for at have svindlet sig til sejren.

Uhuru Kenyatta, der er søn af landets første præsident, Jomo Kenyatta, anklages for aktivt at have medvirket til massakrerne efter valget, og det samme gælder i øvrigt hans kandidat til vicepræsidentposten, William Ruto. Anklagepunkterne lyder på folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Begge skal melde sig ved den internationale domstol i Haag den 10. april, hvor retssagen mod dem skal starte. Det er dagen før, at anden runde af præsidentvalget skal afvikles, med mindre en af kandidaterne kan erklæres som vinder efter mandagens afstemning.

Uhuru Kenyatta har på forhånd sagt, at han vil møde op i Haag, og at han erklærer sig uskyldig. Det samme gælder vicepræsidentkandidaten.

Ifølge de seneste optællinger fra mandagens valg fører Kenyatta med 55 procent mod Odingas 41, men intet er afgjort endnu.

Ifølge valgreglerne skal en kandidat have flere end 50 procent af stemmerne samt mindst 25 procent af stemmerne i halvdelen af Kenyas 47 regioner for at vinde. Hvis ingen af kandidaterne får det i første runde, skal der afvikles en anden runde.

Kenya er Afrikas største økonomi og en væsentlig medspiller i Vestens kamp mod islamistisk terror og pirateri, strategisk placeret som nabo til blandt andet Somalia, Sudan og Etiopien.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu