ANNONCE

Ny udvikling: Her er det sværest at komme ind

28. juli 2020 04:19 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Efter afskaffelse af bonus for hurtig studiestart har ingen uddannelser i år krav om karaktersnit på over 12.

De seneste år har et karaktergennemsnit over topkarakteren 12 været nødvendigt for at kunne studere på nogle af landets mest populære uddannelser.

I år er karakterkravene til de fleste af de videregående uddannelser dog faldet markant. Det viser tal fra årets studieoptag.

Det betyder, at det på ingen studier nu er nødvendigt at sprænge karakterskalaen for at blive optaget.

Studiet med det højeste karakterkrav er igen i år International Business på Copenhagen Business School. Vil man læse her, kræver det et karaktersnit på 11,3. Det er et fald fra 12,4 sidste år.

De lavere karakterkrav skyldes ifølge uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at bonussen for at begynde hurtigt på et studie efter afslutning af en ungdomsuddannelse nu er afskaffet.

Bonussen betød, at unge, der startede på en videregående uddannelse senest to år efter, at de havde færdiggjort en gymnasial uddannelse, kunne gange deres karaktergennemsnit med 1,08.

– Når man optages på en videregående uddannelse, skal det handle om, hvad man kan, og ikke om man skynder sig hurtigt videre, siger hun i en kommentar.

Bonussen blev indført i 2009 for at få unge hurtigere i gang med en uddannelse.

Håber på mindre pres

Ane Halsboe-Jørgensen håber på, at de lavere karakterkrav kan fjerne en del af karakterpresset på ungdomsuddannelserne.

– Jeg hører fra mange unge, at de føler sig pressede af det massive fokus på at opnå høje karakterer, og det påvirker deres trivsel negativt, siger hun.

– Det kan den lavere karaktergrænse forhåbentlig være med til at flytte i den rigtige retning, lyder det fra ministeren.

Fakta

Sådan er forskellen på kvote 1 og kvote 2

Kvote 1:

* På en kvote 1 ansøgning bliver du udelukkende bedømt på resultatet af din gymnasiale uddannelse. Det betyder, at studerende med højt gennemsnit får plads på den videregående uddannelse før elever med et lavere gennemsnit.

* Er der bestemte karakterkrav til faget, du søger ind på, skal faget være bestået på det krævede niveau.

Kvote 2:

* Optagelse gennem kvote 2 er for ansøgere, som ikke kan blive optaget gennem kvote 1, eller som har brug for at blive vurderet på kvalifikationer ud over eksamensgennemsnittet.

* Kvote 2-kriterierne består af forskellige faglige og generelle aktiviteter, som sammen med den adgangsgivende eksamen giver mulighed for at søge optagelse. Eksempler på kvote 2-kriterier kan være:

* Anden uddannelse (eller dele af en uddannelse) ud over din gymnasiale uddannelse.

* Højskoleophold af typisk 16 ugers varighed.

* Udlandsophold på minimum 3-6 måneder såsom skoleophold med undervisning på gymnasialt eller videregående niveau eller ophold med sprogundervisning.

* Aktiviteter som foreningsarbejde, politisk arbejde, arbejde med børn og unge, arbejde med handicappede eller arbejde som fritidsleder.

* At du har studierelevant arbejde.

* Motiveret ansøgning.

Kilde: Uddannelsesguiden.dk

Trods afskaffelsen af bonussen er det dog stadig muligt at få et gennemsnit, der er højere end 12, som ellers er den højeste karakter på skalaen.

Det skyldes, at unge, der har taget et ekstra A-fag, som er det højeste niveau på ungdomsuddannelserne, kan gange deres karaktersnit med 1,03.

Har man taget to ekstra A-fag, må man gange sit karaktergennemsnit med 1,06. Dermed kan man maksimalt få et gennemsnit på 12,7.

I år er tæt på 70.000 ansøgere blevet optaget på en videregående uddannelse. Det er det højeste antal nogensinde.

Tusindvis af unge vil dog også modtage en skuffende besked om, at de ikke er blevet optaget på et studie, da omkring 95.000 har søgt ind på en videregående uddannelse.

I galleriet ovenfor kan du se top-10 over uddannelser med højest karakterkrav.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu