Kardinaler samles for at starte pavevalg

4. marts 2013 08:26 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kardinaler samles for at starte pavevalg
Billede mangler

VATIKANET: Kardinaler fra hele verden mødes i dag, mandag, i Vatikanet, for at udstikke retningslinjerne for valget af en ny pave efter den abdicerede pave Benedikt, som nu tituleres pave emeritus.

 

Den nye pave bliver fra starten konfronteret med det skandalekompleks, som har tårnet sig op inden for den katolske kirke med præsters seksuelle overgreb mod drenge.

En af de, der vil mangle i konklavet, er den mest fremtrædende britiske kardinal, Keith O’Brien, som Vatikanet indleder en undersøgelse af, når pavevalget er overstået.

I sidste uge trådte Keith O’Brien tilbage som ærkebiskop i Skotland, efter anklager om sexmisbrug, og efter at tre britiske katolske præster, havde klaget over ham til Vatikanets ambassadør i landet.

Det er dog ikke sikkert, at sagen mod ham på nogen måde bliver offentlig.

Den 75-årige Keith O’Brien har været kendt som en hård modstander af homoseksuelle ægteskaber og af homoseksuel adfærd generelt, men søndag måtte han indrømme, at der har været tidspunkter, »hvor min seksuelle optræden har været under den standard, der kan forventes af mig som præst, ærkebiskop og kardinal«, lød det fra ham samtidig med, at han undskyldte overfor de, det er gået ud over.

I et interview med BBC, kort før sexanklagerne mod ham kom frem, sagde kardinalen, at han mente, at præster skulle kunne have mulighed for at gifte sig og gav desuden udtryk for, at mange præster kæmper med at overholde deres cølibat.

Ifølge BBC vil konklaven, der skal vælge den nye pave, tælle 115 kardinaler alle under 80 år, der er aldersgrænsen for deltagelse i konklavet, som forsamlingen også kaldes.

Selve afstemningsproceduren skal starte en uge efter kardinalernes første møde og ventes at vare et par uger, hvilket betyder, at en ny pave er valgt inden påske.

Afstemningerne finder sted i det overdådige Sixtinske Kapel, der er kendt for ikke mindst Michelangelos loftudsmykning, hvor stemmesedlerne efter hver runde brændes i en lille ovn, hvorfra hvid røg stiger op. Det sker, når en pavekandidat har fået to-tredjedele af stemmerne – plus en. Indtil da er røgen sort.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu