Kendelse i Pressenævnet: Ok at bruge billeder fra lukket facebook-profil

13. april 2012 09:53 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kendelse i Pressenævnet: Ok at bruge billeder fra lukket facebook-profil
Billede mangler

Selvom man har en såkaldt ”lukket” facebook-profil må medier gerne bruge billederne – hvis bare du har mange venner nok.
 
Det er ikke nok, at du laver en lukke facebook-profil, hvis du vil beskytte dig selv mod at medierne bruger de billeder, du har lagt ud på det sociale netværk.
 
Det viser en netop offentliggjort kendelse fra Pressenævnet i en sag hvor Fyns Amts Avis havde brugt et billede af en lokalpolitiker, hvor han står i bar overkrop. Dette billede lå på politikerens private facebook-profil. Og selvom Fyns Amts Avis ikke havde fået tilladelse til at bruge billedet, var det helt ok.
 
I sin klage til Pressenævnet anfører lokalpolitikeren ellers, at offentliggørelsen er en krænkelse af privatlivets fred. 
Kun personer, han selv kender har adgang til profilen. De mere 1000 personer, der er tilknyttet profilen er ikke venner i traditionel forstand, men folk som han af den ene eller anden grund kender fra sociale sammenhænge.
 
Fyns Amts Avis mener derimod, at en profil med så mange venner må betragtes som offentlig tilgængelig. Og det er Pressenævnet enige i.
Pressenævnet har den opfattelse, at oplysninger på lukkede profiler – med begrænset tilgængelighed – som udgangspunkt er forbeholdt de personer, der har fået tilladelse til at have adgang til profilen. Det gælder dog ikke, hvis materialet har stor samfundsmæssig interesse. Det gælder heller ikke, hvis materialet på grund af profilens store antal ”venner”, som profilindehaveren ikke har et personligt kendskab til, må betragtes som offentligt tilgængeligt materiale.
 
Derfor finder Pressenævnet, at Fyns Amts Avis var berettiget til at offentliggøre billedet uden tilladelse, og udtaler ikke kritik af avisen.
 
Med andre ord: Hvis du vil undgå at de billeder, du lægger på facebook havner i medierne, så så sørg for at have få facebook-venner eller lad helt være med at lægge billederne ud på din profil.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu