ANNONCE

Kendte også til truslen

23. november 2020 22:20 | Af: Newsbreak.dk

Forhenværende fødevareminister Mogens Jensen fik hård kritik for at handle for sent. Men sundhedsminister Magnus Heunicke sad på oplysninger truslen fra virusmutationer i mink

Kendte også til truslen
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tilsyneladende vidst en hel del. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

(Citathistorie fra Information)

Sundhedsminister Magnus Heunicke bliver nu trukket ind i centrum af sagen om regeringens håndtering af coronasmitte blandt mink og dens orientering af Folketinget om problemstillingen.

Flere gange i september blev Sundhedsministeriet orienteret om, at mutationer i coronavirus i mink potentielt kunne påvirke en kommende vaccine. Det viser Informations gennemgang af regeringens redegørelser for forløbet samt fortrolige dokumenter.

Oplysningerne nåede helt frem til Magnus Heunicke selv, som ifølge et svar fra Sundhedsministeriet til Information den 22. september blev orienteret om indholdet af et opsigtsvækkende notat fra Statens Seruminstitut (SSI).

I notatet anførte SSI, at der var en “teoretisk mulighed for at effekten af spike-baserede COVID-19-vacciner kan være påvirket”, og at mutationerne blandt mink kunne “udgøre en potentiel fare for folkesundheden”.

Dermed har Magnus Heunicke kendt til oplysningerne om den mulige trussel mod en fremtidig vaccine mindst lige så længe som den forhenværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen, der ifølge den nylige redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet også blev orienteret den 22. september.

Tilbageholdt sin viden

Men i ugevis tilbageholdt Magnus Heunicke ligesom Mogens Jensen den viden for både Folketinget og offentligheden, mens smitten på landets minkfarme eksploderede. Først den 12. oktober fik offentligheden kendskab til risikoen for, at mutationer fra mink kan svække effekten af en kommende vaccine, skriver Dagbladet Information.

At sundhedsministeren sad på den vigtige viden så længe, harmonerer ikke godt med, at Danmark står midt i en epidemi med en yderst smitsom sygdom, mener Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi.

– Det er simpelthen ikke godt nok, siger han.

– Jo tidligere man havde handlet, jo mindre var problemet blevet. Det er der ingen tvivl om.

Alvorlige oplysninger

Ifølge Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, er det “nye og meget alvorlige oplysninger, der kommer frem, som også inkriminerer sundhedsministeren i forhold til hans og ministeriets viden”.

Enhedslisten har kritiseret forhenværende fødevareminister Mogens Jensen hårdt for på lignende vis at sidde på oplysninger om risikoen ved mutationerne.

Partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund, finder det “dybt kritisabelt”, at sundhedsministeren ligesom Mogens Jensen har holdt på den “alvorlige viden”. Han har kaldt ministeren i samråd for at få svar på, hvorfor ministeren ikke har videregivet oplysningerne til Folketinget.

Det fremgår ikke af dokumenterne, hvornår sundhedsminister Magnus Heunicke første gang personligt blev orienteret om den potentielle trussel mod fremtidige vacciner. Ministeriet har fortsat ikke været i stand til at afklare, om han også endnu tidligere er blevet orienteret om den potentielle trussel mod vacciner.

Magnus Heunicke har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver til Information, at indsatsen for at slå smittede mink ned i en zone på 7,8 km var “forankret i det daværende Miljø- og Fødevareministerium. Og derfor har Miljø- og Fødevareministeriet haft til opgave at orientere partierne om beslutningen og baggrunden herfor.”

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu