Kenyansk taber klager over præsidentvalg

16. marts 2013 13:23 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kenyansk taber klager over præsidentvalg
Billede mangler

KENYA: Den afgående premierminister Raila Odinga, der tabte det kenyanske præsidentvalg til Uhuru Kenyatta, har lørdag indgivet en formel klage over valgresultatet til landets højesteret, skriver AFP.

 

Uhuru Kenyatta vandt med et marginalt flertal på blot 0,07 procent, men den tabende kandidat, Raila Odinga, mener ikke, at valget er foregået på fair vis og vil derfor bringe valgresultatet for en domstol.

»Jeg tøver på ingen måde med juridisk at udfordre valgresultatet,« siger Raila Odinga ifølge AFP.

»Alt andet ville være forræderi mod den nye forfatning og dermed mod alt, hvad kenyanerne har kært,« siger han.

Samlet fik Uhuru Kenyatta 50,07 procent af stemmerne ved mandagens valg, mens premierminister Odinga fik 43,31 procent. Uhuru Kenyatta står samtidig anklaget ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for forbrydelser mod menneskeheden.

Kort efter valgnederlaget beskyldte Raila Odinga sin modkandidat for at stå i ledtog med valgkommissionen i Kenya og varslede, at han ville bringe sagen for landets højesteret.

Valgoptællingen var præget af langsommelighed og kaos på grund af et nedbrudt elektronisk optællingssystem, hvilket har åbnet for anklager om svindel.

Den nationale valgkommission afviser imidlertid anklagerne, og internationale observatører blåstempler over en bred kam både valget og optællingen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu