Kerry kræver politisk enighed i Egypten

2. marts 2013 16:12 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kerry kræver politisk enighed i Egypten
Billede mangler

EGYPTEN: Når John Kerry lørdag lander i Egypten under sin rundrejse i Mellemøsten, er det med et krav til den egyptiske ledelse om økonomisk ansvarlighed.

 

Kerry, der er på sit første besøg i et arabisk land som amerikansk udenrigsminister, vil ifølge Reuters understrege behovet for politisk enighed om smertefulde, men nødvendige økonomiske reformer i Egypten, der er på vej mod den økomiske afgrund.

Blandt andet skal egypterne nå til enighed om at søge et lån på 28 milliarder dollar fra IMF, hvis landet vil gøre sig forhåbninger om økonomisk hjælp fra USA, EU og de arabiske lande.

»Hans grundlæggende budskab er, at det er meget vigtigt for det nye Egypten, at det står på et fast, økonomisk fundament,« siger en embedsmand fra det amerikanske udenrigsministerium til Reuters.

Aftalen om lånet fra IMF er på plads, men efter de voldsomme optøjer i december, hvor tusindvis af egyptere gik på gaden, blandt andet i protest mod bebudede skattestigninger, satte den egyptiske regering processen på pause.

Skattestigningerne er siden blevet opgivet, men lignende demonstrationer er i vente, hvis de nedskæringer, som IMF stiller krav om, vil betyde yderligere forringelser af levestandarden i det i forvejen fattige Egypten.

Allerede lørdag var der kampe mellem unge demonstranter og politistyrker fra indenrigsministeriet i byen Mansoura, mens en politistation blev sat i brand i Port Said. Der er ikke umiddelbart sammenhæng mellem demonstrationerne og John Kerrys besøg, men de illustrerer den sociale uro, som den egyptiske regering står over for.

BNB/Reuters

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu