Kerry tager afstand fra Erdogangs zionisme-kommentar

2. marts 2013 09:58 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kerry tager afstand fra Erdogangs zionisme-kommentar
Billede mangler

TYRKIET: En skygge hviler over John Kerrys første besøg i Tyrkiet som amerikansk udenrigsminister. Tidligere på ugen betegnede den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, zionisme som en forbrydelse mod menneskeheden, og kommentaren spillede en central rolle under Kerrys pressemøde med sin tyrkiske kollega, Ahmet Davutoglu.

 

»Vi er ikke alene uenige i den, vi fandt den anstødelig,« sagde John Kerry ifølge Reuters på pressemødet.

Erdogans kommentar faldt under et FN-møde i Wien, hvor han sagde:

»Præcis som med zionisme, antisemitisme og fascisme er det blevet nødvendigt at se islamofobi som en forbrydelse mod menneskeheden«.

Tyrkiet var tidligere en af Israels få allierede i Mellemøsten, men forholdet mellem de to lande er blevet kølnet under den moderat islamistiske Erdogans regeringstid. John Kerry opfordrer landene til at genetablere det gode forhold, men han erkender, at der er tale om en stor udfordring.

»Jeg mener, det er muligt, men naturligvis er vi nødt til at fjerne os for den slags retorik, som vi har set på det seneste,« sagde han under fredagens pressemøde.

På det samme møde erklærede Ahmet Davutoglu, at det primært er op til Israel at genskabe det gode forhold mellem landene, som for alvor kuldsejlede, da ni tyrkiske aktivister blev dræbt af israelsk militær i 2010 under et forsøg på at sejle nødhjælp til Gazastriben.

»Ingen enkelt udtalelse vejer tungere end et menneskes blod. Hvis Israel vil høre positive udtalelser fra Tyrkiet, er landet nødt til at genoverveje sit forhold til både os og til Vestbredden,« sagde den tyrkiske udenrigsminister ifølge Reuters.

Israel har beklaget episoden fra 2010, men tyrkerne kræver en formel undskyldning, kompensationer til de dræbtes familier og at israelerne løfter blokaden af Gazastriben.

John Kerry er i Tyrkiet for at drøfte borgerkrigen i Syrien, Irans atomprogram og energisikkerhed.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu