Grådkvalt Ingrid Wall: -Vi var helt trygge, Kim var jo bare i København

12. oktober 2017 16:40 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Onsdag blev der afholdt en mindehøjtidelighed for Kim Wall.

Onsdag aften blev der afholdt en mindehøjtidelighed på Columbia University i New York, hvor Kim Wall tidligere har studeret.

Her skulle Kim Walls mor, Ingrid Wall, holde en tale for sin datters tidligere lærere og studiekammerater.

Altid bekymrede

Kim Walls forældre levede i konstant bekymring for datteren, som rejste verden rundt på egen hånd. Men den dag, hun blev dræbt, havde de ikke i deres vildeste fantasi forestillet sig, at hun kunne være i fare. Det viser TV 2, der var til stede ved mindehøjtideligheden, i et indslag.

– Vi var ofte bekymrede. Kim rejste alene rundt med tog i det sydlige Kina. Hun rejste rundt på motorcykel i Burma. Vores forældrebekymring var blevet en normal tilstand, selv om vi vidste, at Kim passede på. Men i sommer var vi helt trygge. Kim var i København, kun tre kvarters togtur fra sit barndomshjem, fortalte Ingrid Wall ved højtideligheden.

Kim kom aldrig tilbage

Kim Wall havde planlagt at skulle til Kina. Forinden var der dog skrevet et besøg hos Peter Madsen ind i kalenderen.

– Den sidste historie, inden Kim skulle til Kina, handlede om det danske rumprogram. Kim skulle interviewe en ubådsejer, der havde planer om at blive den første privatperson i rummet. Som vi alle ved, kom hun aldrig tilbage. Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, men vi, og resten af verden, får aldrig Kim tilbage, sagde Ingrid Wall, der på det tidspunkt ikke kunne holde tårerne tilbage.

Familien havde ifølge TV 2 opfordret til, at aftenen skulle handle om Kim Walls liv og ikke hendes død.

Derfor var gæsterne blevet bedt om at komme i farvestrålende tøj i stedet for sort, og der var arrangeret reception med hvidvin og snacks, efter at Kim Walls mor, bror og en række af hendes forelæsere og venner havde holdt mindetaler.

Ifølge TV 2 var aftenen alligevel præget af sorg. Sorg over at have mistet en kun 30-årig datter, søster, elev eller studiekammerat. Og sorg over, at Kim Walls stemme nu for evigt er forstummet.

– De historier, Kim ville have elsket at fortælle, blev stjålet fra os. Menneskeheden fortjener flere modige kvinder som Kim, som gav en stemme til de svage for at gøre verden til et bedre sted. Kim, vi savner dig, sluttede hendes mor.

Ny udvikling i ubåds-sagen

Kort efter klokken halv 10 torsdag fortalte Københavns Politi i en pressemeddelelse, at der er fundet en sav på bunden af Køge Bugt. Den blev fundet af dykkere allerede onsdag, oplyser politiet.

“Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede 11. august i år”, skriver politiet.

– Saven bliver nu undersøgt af vores kriminalteknikere, for at vurdere, om der er tale om den sav, som politiet har ledt efter i forbindelse med ubåds-sagen, siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen.

Mangler arme

Saven er blevet fundet i forbindelse med, at politiet har en gennemgribende dykker-indsats på den rute, ubåden Nautilus har sejlet. Det skyldes blandt andet, at liget af Kim Wall – den dræbte journalist – blev fundet uden arme, ben og hoved. Det er endnu ikke lykkedes at finde armene.

“Politiet leder fortsat efter Kim Walls arme og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet. Københavns Politi vil ikke oplyse hvor og hvornår der dykkes. København Politi har ikke yderligere kommentarer for nuværende.”

Hjælp fra svenske lighunde

Hunde fra Sverige har bistået dansk politi i eftersøgningen af resterne af Kim Wall.

– Vi har bedt svensk politi om assistance og de svenske hunde har været her tre gange nu. Dem sejler vi ud langs ruten, har Jens Møller Jensen tidligere fortalt til Newsbreak.dk.

Hundene er blevet sejlet på kryds og tværs af ruten i små både, hvor de har kunnet sidde på en lille platform i spidsen af fartøjet og snuse til luften, der bevæger sig henover vandet.

Der er tale om lighunde, der er trænet i at genkende molekyler fra døde mennesker i vandet – helt ned til en dybde på mindst 30 meter.

Markerer langs ruten

Hundene bliver brugt til at markere langs ruten, som ubåden har sejlet. En rute, der skulle være fuldstændig dokumenteret ved hjælp af radar-tracking. Herefter kan politiet sende dykkere i vandet ved de markerede steder.

Ubåden har på intet tidspunkt være i land eller nær land i perioden fra, at Kim Wall og Peter Madsen sejlede ud fra Refshaleøen 10. august omkring klokken 19 til 11. august kort før klokken 11.

– Men det er lige så vigtigt, når hundene ikke markerer, sagde Jens Møller Jensen, der sammen med sine kolleger på den måde kan bruge udelukkelsesmetoden.

– Og vi har næsten været gennem hele ruten nu, sagde drabschefen 22. september

Parteret med sav

Obduktionen af Kim Wall viste, at hun blev parteret med en sav, selv om Peter Madsens forklaring indtil videre har været, at liget var intakt, da han smed hende over bord. Politiet har i længere tid ledt efter en sav med orange håndtag, fordi et vidne mener at have set Peter Madsen med sådan et stykke værktøj.

Peter Madsen har bekræftet, at han ganske rigtigt har haft en sav med på ubåden, men at han lagde den tilbage i sit værksted. Der har politiet ikke kunnet finde den.

Fakta

Overblik: Peter Madsen og Kim Wall

* 10. august klokken 19 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted sammen i den hjemmebyggede ubåd “UC3 Nautilus”. De stævner ud fra Refshaleøen i København.

* Natten til 11. august melder Kim Walls kæreste hende savnet. Wall er ikke kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent om aftenen.

* 11. august finder man efter lang tids eftersøgning “UC3 Nautilus” i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og PeterMadsen bliver reddet i land.

Han siger, at en fejl fik ubåden til at gå ned, og at Kim Wall om aftenen blev sat i land på Refshaleøen.

* 12. august bliver Peter Madsen varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

* Natten til 13. august får man ubåden bragt på land, og undersøgelser af den begynder. Politiet siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling, og at det formodes, at Kim Wall er død.

* 21. august oplyser politiet, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han skaffede sig efterfølgende af med liget i Køge Bugt.

Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et lig i vandet ved Vestamager.

* 22. august oplyser politiet, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en “bevidst afskæring”. Politiet oplyser dagen efter, at dna-profilen matcher Kim Wall.

* 24. august er Peter Madsen på ny til afhøring hos politiet. Her bliver han sigtet for usømmelig omgang med lig.

Madsen erkender sig skyldig i at have smidt Wall i havet, efter at hun ifølge ham døde, da hun fik en tung luge i hovedet. Men han nægter at have parteret hende.

* 5. september får Peter Madsen forlænget sin varetægtsfængsling i fire uger. Han er nu sigtet for både drab og usømmelig omgang med lig.

* 3. oktober fremlægger anklagemyndigheden nye beviser i sagen efter at have undersøgt Peter Madsens computer. Blandt andet er der fundet optagelser af kvinder, der bliver dræbt og tortureret.

Det kommer også frem, at Wall er blevet stukket 14 gange i underlivet og en enkelt gang i brystet.

* 7. oktober oplyser politiet, at man har fundet Kim Walls hoved, to ben, tøj og en kniv i Køge Bugt. Der er ingen spor af fraktur på kraniet. Dermed forekommer det usandsynligt, at Madsens forklaring om hendes død er sand.

* 30. oktober kommer det frem, at Peter Madsen har ændret sin forklaring om, hvordan Kim Wall døde. Det er sket under en afhøring 14. oktober.

Nu siger han, at hun formentlig døde af kulilteforgiftning, mens han var på ubådens dæk. Han erkender nu at have parteret Wall.

I forbindelse med afhøringen 14. oktober blev Madsen desuden præsenteret for en ny sigtelse. Politiet mener, at de 14 knivstik i Walls underliv udgør en overtrædelse af straffelovens paragraf om anden kønslig omgang end samleje under særligt skærpende omstændigheder.

Peter Madsen nægter sig skyldig i den del af sigtelsen, ligesom han også fastholder sin uskyld, hvad angår anklagen om drab.

* 14. november oplyser Peter Madsens advokat, at han frivilligt går med til at lade sin fængsling forlænge i yderligere fire uger. Foreløbigt skal han sidde fængslet frem til 13. december.

* 21. november finder Forsvarets dykkere i samarbejde med politiet en arm i Køge Bugt. Den menes at tilhøre Wall.

* 29. november klokken 10.20 finder dykkere endnu en arm i Køge Bugt. Armen er ikke undersøgt, men den menes at være Kim Walls.

* Efter planen begynder retssagen mod Madsen 8. marts 2018 i Københavns Byret. Sidste planlagte retsmøde er 25. april 2018.

Kilde: Ritzau. 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu