Kina åbner for at blind aktivist kan søge ud

4. maj 2012 11:36 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kina åbner for at blind aktivist kan søge ud
Billede mangler

De kinesiske myndigheder åbner nu for, at den blinde aktivist og systemkritiker Chen Guangchen kan søge om lov til at studere i udlandet. Det oplyser det kinesiske udenrigsministerium, ifølge AFP.
Den 40-årige jurist Chen Guangcheng har tidligere sagt, at han gerne vil til USA.
Og i lørdags flygtede han fra sin stærkt bevogtede husarrest i det østlige Kina og søgte tilflugt på netop den amerikanske ambassade, hvor han krævede garantier for sin frihed.
Og nu er de kinesiske myndigheder umiddelbart mildere stemt overfor aktivisten:
– Hvis han (Chen Guangcheng, red.) vil studere i udlandet som kinesisk statsborger, kan han søge gennem de normale kanaler i overensstemmelse med loven – præcist som andre kinesiske statsborgere, siger talsmand for udenrigsministeriet Liu Weimin.
Udtalelsen kommer i forbindelse med, at den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton er i Kina, hvor hun deltager i det årlige handels- og samarbejdstopmøde mellem Kina og USA.
Og Chens skæbne har overskygget topmødet mellem de to lande.
Den blinde systemkritiker forlod onsdag den amerikanske ambassade for at søge lægebehandling på et hospital i Beijing. Han havde opholdt sig på ambassaden i seks dage.
Chen tog til hospitalet, fordi han brækkede sin højre fod under den spektakulære flugt fra sit stærkt bevogtede hjem, hvor han og familien har været under døgnbevogtning, siden han blev løsladt fra fængslet i 2010.
På hospitalet er han blevet genforenet med familiemedlemmer. Han lod sig indlægge, efter at USA havde fået garantier fra Kina om, at han ville slippe for repressalier.
Chen er i unåde hos den kinesiske ledelse, fordi han har kritiseret landets et-barns-politik, som han siger, har haft alvorlige konsekvenser for titusinder af kinesiske kvinder.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu