Kina øger forsvarsbudgettet

5. marts 2013 07:37 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kina øger forsvarsbudgettet
Billede mangler

KINA: Kineserne vil øge forsvarsudgifterne med 10,7 procent i 2013 til 740,6 milliarder yuan (681,9 milliarder kroner), skriver Reuters.

 

Dermed fortsætter den nye stormagt de seneste års kraftige forøgelser af militærudgifterne.

»Vi må fremskynde moderniseringen af de væbnede styrker, for at styrke Kinas forsvar og militære muligheder. Vi bliver nødt til at opretholde Kinas suverænitet for at sikre en fredelig fremtid,« sagde premierminister Wen Jiabao i en tale inden åbningsdagen for den kinesiske folkekongres tirsdag.

Beijing beskyldes som regel af udenlandske eksperter for at underdrive størrelsen på militærudgifterne, som har vakt bekymring i flere nabolande og fået Washington til at opfordre kineserne til at være mere åbne om landets militære hensigter.

Kina har flere gange sagt, at verden ikke har noget at frygte i forhold til landets forhøjede militærudgifter, som ifølge kineserne selv er nødvendige og uden offensive intentioner.

Derudover slår kineserne på det faktum, at landets militærudgifter stadig ligger langt under amerikanernes.

»Kinas fredelige udenrigspolitik og defensive militærstrategier bidrager til sikkerhed og fred i Asien, sagde kongresmedlem Fu Ying mandag.

»Det er ikke godt nyt for verden, hvis et stort land som Kina er ustabilt og ikke kan forsvare sig selv,« tilføjer hun.

Flere nabolande er dog bekymrede over Beijings voksende militære styrke, og de nyeste budgetforøgelser kan bære brænde til bålet i blandt Japan, Indien og Taiwan.

Kineserne har blandt investeret i jagerfly, hangarskibe, ubåde og Stealth-teknologi.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu